Még van bodzavirág, így aki még nem szedett, annak javaslom, hogy ne hagyja ki!Nagyon jó dolgokat lehet vele csinálni, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Van aki belemártja palacsintatésztába és kisüti, de lehet levest, szörpöt, bort, ecetet mindenfélét készíteni belőle.
Nálunk, ami bevált és minden évbe csináljuk, az a szörp és a likőr. Ebben a bejegyzésben ennek a kettőnek a receptjét fogom leírni.
Szörp:
- 6 l víz
- 4 kg cukor
- 40 db tenyérnyi bodzavirág
- 10-12 db citrom
- 8 dkg citromsav
Ez egy teljesen átlagos recept amit a netről szedtem le. 2-3 nap állás után leszűrjük, jól kinyomkodjuk a virágokból és a citromokból a levet, felforraljuk, tiszta üvegekbe tesszük, és száraz dunsztba kidunsztoljuk. Az üvegeket mi hipós forró vízzel szoktuk kimosni, persze utána nagyon jól el kell öblíteni, a kupakokat pedig lezárásig forró vízbe kell tenni.
A száraz dunsztra tökéletesen megfelel egy hűtőtáska, de hagyományosan paplanok és párnák közé téve, jól bebugyolálva is kivitelezhető.
A bodza likőr is hasonlóképp készül, csak itt tömény bodzaszörpöt kell csinálni.
Likőr:
- 2,5 dl víz
- 400 g cukor
- 5 db tenyérnyi bodzavirág
- 4 db citrom (2 felszeletelve, 2 kifacsarva)
- 1 l pálinka, vodka, vagy tiszta szesz
Egy széles szájú üvegbe kell rétegezni a bodzavirágokat, és 2 citromot karikára vágva. A másik két citromot ki kell facsarni, és hozzáönteni, a vízből és a cukorból főzött sziruphoz, majd az egész mehet a bodzára. 2-3 nap után ezt is le kell szűrni, jól kinyomkodni, üvegbe tölteni, és felönteni az alkohollal. 2-3 hét után érik össze kellőképpen, de minél tovább áll, annál finomabb lesz.
A virágokat ki is lehet szárítani, télen nagyon finom gyógyteákhoz keverve. A bodza virága egyébként vértisztító, vízhajtó, hashajtó, és köhögéscsillapító hatású.
Bodzát soha ne szedjünk forgalmas utak mellett, mert a kipufogógázok nehézfém tartalmát a növények akkumulálhatják a szervezetükben, ami a virágban is megjelenhet. A virágokat igyekezzünk napfényes időben szedni, mert akkor sokkal intenzívebb az ízük, mint mondjuk egy eső után, ami lemossa a pollent a virágokról.
Aki követi a biodinamikus naptárt, az lehetőleg ne kihúzott napon gyártson szörpöt! Egyik évben a szomszédinkkal közel egy időben készítettünk szörpöt, csak mi nem kihúzott napon csináltuk, nekik pedig pont sikerült kifogni egy ilyen napot. Érdekes volt, hogy mindannyian ugyanaz a recept alapján után csináltuk, és egyedül a mienk nem buggyant meg.
Jó gyűjtögetést kívánok!