Csíkos Cukkini Blog

Természetes életmód, kertészkedés, egészséges receptek, tanyasi élet

Közösségi kert

Csatlakozz hozzánk Facebookon!

myTaste.hu

Friss topikok

Ajánlott oldalak

Állandó oldalak

Ezért leszel ideges ha meghallod hogy bio

2020.02.28. 14:46 Csíkoscukkini

Az előző bejegyzést nagyon sokan olvasták, köszönöm a megosztásokat! Nagyon örülök neki, hogy megvan a fogékonyság a témával kapcsolatban. Boncolgassuk akkor tovább a kérdéskört, kicsit hosszabban.

 Amikor szóba kerül a bio téma a leggyakoribb vélemények a következők:

 -Azért bio mert csúnya, kukacos

-A bio drága

-Honnan tudjam hogy tényleg bio?

-Manapság már semmi sem igazán bio

 Valószínűleg a biogazdálkodás a legrosszabban marketingelt téma az országban. Nem tudom hogy történhetett, hogy az emberek többsége a kukacos almát azonosította azzal hogy valami bio, és még ráadásul drága is…. Hát tudod ki fog drága kukacos almát enni! Én ugyan nem… Valljuk be hogy senki nem akar rohadt/kukacos gyümölcsöt/zöldséget enni még akkor sem ha az a világ legegészségesebbje. És nem is kell!! Utólag is szeretnék gratulálni azoknak, akiknek sikerült hozzájárulnia a közvéleményhez.

rohadt_alma_2.jpg

Azért hozzá kell tenni hogy a répát meg a káposztát elég nehéz marketingelni, mivel nem lehet színes csomagolásba tenni, hülyeségeket irogatni rá, mint a bifidus aktireguláris vagy random vitaminokat. Vagyis lehet, de akkor a zerowastesek meglincselnek…Meg amúgy sincs értelme mindent csomagolni. Pedig a káposztára tényleg rá lehetne írni, hogy bifidus akárni, mert az a legelterjedtebb laktofermentálható zöldség, amiben tényleg sok tejsav képző baktérium van, ami jót tesz a bélflórának.

Na szóval mi is a bio? A legnagyobb baj ott van, hogy igazából ezt sem tudjuk, csak halvány sejtéseink vannak róla, amiknek semmi köze a valósághoz.

A biogazdálkodás a túlhipoltsága ellenére semmi más, mint a NORMÁLIS gazdálkodási forma. Az, amit a dédszüleink is csináltak, meg ükapáink, 100 évvel ezelőtt. Bizony, bizony… Nem voltak ilyen úri huncutságok mint NPK műtrágya, meg hibrid búza vetőmag, meg glifozát. Ezek a 2. világháború után kezdték el meghódítani a mezőgazdaságot, és most már úgy csinálunk mintha ez lenne a megszokott és mindig is így gazdálkodtak volna. Nem…viszont a megszokás nagyon nagy úr.

 A biogazdálkodás lényege, hogy nem próbáljuk magunkat ráerőszakolni a talajra és a növényekre és betörni, hogy úgy működjön minden, mint ahogy azt mi elképzeltük. Mert tulajdonképpen mi is a modern mezőgazdaság? Az emberi kontrollmánia tökéletes megtestesülése. Az ember képtelen feldolgozni azt, hogy vannak nála nagyobb erők, ezért mindent megtesz, hogy uralkodni tudjon rajta. Megették a paradicsomot a bogarak? Belepte a gaz a répát? Na majd én megmutatom!! Mindent kiírtok akkor.

Ha eddig még nem tűnt volna fel akkor majd én elmondom, hogy egy rendszerben élünk, amit úgy hívnak, hogy ökoszisztéma. És mint egy rendszer, ha valamit hozzáadunk akkor valami ki fog belőle esni. Pl. olyan okosak vagyunk, hogy rájöttünk, a katicabogarak nagyon hasznosak, mert megeszik a levéltetveket. Erre mi volt a következő lépés? Extra katicabogarak betelepítése. A szuper harlekinkaticabogarak pedig iszonyúan elszaporodtak, és kezdik kiszorítani az őshonos hétpettyes katicákat, mivel agresszívebbek. És mi történt? Söpörni lehet a katicabogarakat a házban, mert annyi van. Nem vagyunk okosabbak a természetnél ezt kéne már megérteni, és kicsit alázatosabban közeledni hozzá.

 A biogazdálkodásban a tápanyagutánpótlás szerves trágyákkal történik, nem műtrágyával, amiben sokkal többféle tápanyag van.

A hiedelemmel ellentétben, hogy a biosok este permeteznek (ez a személyes kedvencem) Nem. Nappal permeteznek. Most komolyan, ki az a hülye aki éjjel, sötétben permetez?? Nem is értem ezt ki találta ki. De a hülyeség az nagyon gyorsan tud terjedni. Nem a permetezéssel van baj, hanem azzal amit kipermeteznek. A biogazdálkodásban olyan anyagokat használnak, ami nem szívódik fel a növényben, csak a felületére tapad, és a kártevők számára már nem lesz így kívánatos. Te sem szívesen eszel meg egy folyékony szappannal bekent csirkecombot, inkább odébbállsz.

Ezek lehetnek vegyszerek, vagy természetes növényi kivonatok, de a lényeg, hogy a környezet számára ne legyen kártékony. És ha a környezet számára nem káros, akkor a te szervezetedre se lesz az nagy valószínűséggel.

Az ökológiai állattartásnál pedig próbálják az állatokat úgy tartani, hogy jól érezzék magukat. Azért ez annyira nem nagy elvárás nem? Ha állatot tartasz szeretnéd, hogy jól érezze magát, még akkor is hogyha azért tartod, hogy utána megedd. Az állattartásról korábban ebben a bejegyzésben írtam.

Az állati termékek minősége tehát két dologtól függ. A tartási körülményeiktől, és attól hogy az állatainkat se szarral etessük lehetőleg. Ha normális táplálékot (gabona, széna, stb.) és nem pedig előre bekevert tápokat etetünk velük, normális körülmények között tartjuk őket akkor az immunrendszerük is normálisan fog működni, ergo nem kell teletömni őket antibiotikummal.IMAG1218_Fotor_Fotor_Collage.jpg

Ha megadjuk nekik a lehetőséget, hogy normális ütemben növekedjenek nem kell hormonokkal pumpálni őket. Az állatok izomnövelése is pont úgy zajlik, mint a testépítőké. Telenyomják őket fehérjével, az izom megköt egy csomó vizet, és úgy néz ki mintha baromi sok hús lenne rajta. Ezek a húsok azok, amiket ha kisütsz fele akkorára zsugorodik mert kisül belőle a víz, te meg vakargatod a fejed, hogy hát így azért annyira nem éri meg az árát. De nagyobb árat fizetni a normális húsért? Hát felejtsd el….

Ezek tudatában, hogy a biogazdálkodásban normális minőséget képesek előállítani, inkább örülnünk kéne, hogy van egyáltalán még lehetőségünk ilyen élelmiszerhez hozzájutni.

 Ja várjuk… hol is tudunk ezekhez hozzájutni. Kb sehol. Mert ha elmegyek bevásárolni, maximum pár szerencsétlen csoffadt almát találok ami bio, vagy némi ízetlen paradicsomot. Kivételt képeznek a gombamód szaporodó bioboltok, ahol nyomokban megtalálhatóak ökológiai gazdaságból származó tartós élelmiszerek, meg minden más is, ami az „ezobioöko” élethez kell.

Hát ott a biopiac! És az hol van? Meg mikor? Budán, minden héten egy nap, szombaton délelőtt, parkolni nem tudsz, de te elszánt vagy és elmész. Ezer dolgod lenne szombat délelőtt, meg messze is van, de eltökélt vagy, elmész. És akkor meglátod az árakat. Miért ilyen drága minden??

Mert a biogazdálkodásban egyrészt nem zsigerelik ki a földet és próbálnak meg 10x annyit termeszteni mint amennyi normálisan megteremne, nagyobb a veszteség is mivel nincs minden agyonszabályozva. (ez eddig oké) De utána jönnek a rejtett költségek, minthogy ha minősített biogazdálkodó vagy egy tanusító szervezetnek éves szinten fizetsz azért hogy ellenőrizzenek, és rámondják az áment a termékeidre. Ez a minőségi jóváhagyás egy plecsni formájában jelenik meg. Országonként változó, a Biokontroll és az Ökogarancia a magyar jelzés, a csillagokból álló levél pedig az uniós jelölés.

okogarancia.jpgbio-minositesek.jpg

 

Itt válaszolnék arra a kérdésre hogy nonnan tudod hogy tényleg bio? Van rajta egy plecsni. Vagy a gazdálkodónak van egy papírja róla.

És akkor utána kimész árulni a piacra, ahol egyrészt csak akkor árulhatsz a kettő közül annak a tanusító szervezetnek az áldását élvezed akik a biopiacot szervezik (??!!), másrészt kifizetsz egy horror árat az asztalért, hogy ott árusítasz. Ezek a többletköltségek pedig az termékek árain landolnak.

Ami számomra visszás ebben az egészben, hogy az egész biopiac lassan olyan mint egy elitklub, ahova csak az elit jár bevásárolni. A megközelíthetetlensége és az ára miatt is. Úgy elég nehéz népszerűsíteni a biogazdálkodást és a bio termékeket hogy elérhetetlenné teszik a pórnép számára. Számomra azt üzeni ez az intézmény, hogy csak akkor árusíthatsz és vásárolhatsz itt ha elég jó vagy. Hát én nem akarok megfelelni! Sem azért hogy eladjak, sem azért hogy vásároljak. Elég elvárásnak kell megfelelnünk az életben. Én csak szeretnék normális minőségű élelmiszert venni, nem horror áron.

De van egy jó hírem. Nem attól lesz valami jó minőségű, hogy a biopiacon árulják, de még csak nem is attól hogy a minősítő szervezet áldását adja. Attól lesz valami jó minőségű, hogy normálisan termesztik/tartják/feldolgozzák. (Bár tény hogy a biopiacon azért tényleg nagyon magas minőséggel találkozol. A karcagi biovirsli vagy a pipacs pékség kovászos kenyere különleges helyet foglal el a szívemben.)

Jó minőségű zöldségeket például kosárközösségekben is lehet találni. A legjobb, ha tudsz beszélni a gazdával. (alternatív vásárlási lehetőségekről fogok írni később) Ha azt látod rajta, hogy szereti a növényeit és az állatait, ha szeretettel beszél róluk, tudod hogy jó helyen keresgélsz. Ezt a munkát végzi el helyetted a minősítő szervezet. A normál piacozásnak is az lenne a lényege, hogy tudj beszélni az árusokkal, de korábban már írtam róla, hogy az már eléggé felhígult, és ott kell egy erős szkeptikusság hozzá. Ha nem csalnának az emberek akkor nem kellene ellenőrizni, de hát ez már tényleg földöntúli kérés.

A biotermékek beltartalmi értékei bizonyítottan magasabbak, mint a konvencionális gazdaságban előállítottaké. Ez mit jelent? Több a vitamin, az ásványi anyag, antioxidáns a bio almában mint abban amit a tescoban veszel. A szervezetünknek meg van egy bizonyos tápanyag igénye. Ez nem csak a kalóriát jelenti, hanem a bevitt vitaminokat és ásványi anyagokat stb. Ezért nem vagy életképes ha csak sültkrumplit eszel, hiába van meg a kalória beviteled.

Na most, kis matek (bocsi). Ha szükséged van x mennyiségű ásványi anyagra mondjuk, ami az egyszerűség kedvéért egy db NORMÁLIS minőségű almában megvan, de te olyan almát eszel ami mezőgazdasági mutyi áldozata, és fele annyi az ásványi anyag tartalma, akkor vagy 2 almát eszel meg, vagy hiánytüneteid lesznek. Ha hiánytüneteid vannak, vagy pótolni akarod az ásványi anyagokat vitaminokat veszel. Mindkét opciónak ára van. Szóval most akkor miért is drága ha normálisan eszel, és elég egy korrekt alma?

Érdekes módon azt még nem hallottam senkitől, hogy jaj annyira szívesen dohányoznék, de tudod nem engedhetem meg magamnak…. Megveszel egy csomó felesleges szart, kólát, energiaitalt de sajnálsz többet fizetni a minőségi alapanyagokért. Tök logikus. Cserébe jó sok pénzért mérgezed magad… A dohány és az alkohol is ÉLVEZETI CIKK. Nem alap létszükséglet. De úgy néz ki minden másról egyszerűbb lemondani mint ezekről. Bármi áron.

Na és akkor a manapság semmi nem bio, mert a levegő a víz meg a talajok is el vannak szennyezve. Lehet. Ezzel nem tudok vitatkozni, de ha még erre ráteszünk egy pár lapáttal, akkor a terhelés is nagyobb lesz amit mi kapunk. Olyan ez mintha fel kéne porszívóznod, mert már kicsit kosz van, de ha már úgyis kosz van akkor innentől kezdve a sáros cipőmmel mászkálok a lakásba mert már úgyis mindegy.

Összességében a bio-val egyetlen egy baj van, hogy szinte elérhetetlen. Németországban minden piacon elérhetőek bio termékek, annyi a különbség, hogy azok zöld ládában vannak, és az áruk sem 2-3x annyi.

 bio_doboz.jpg

Folytatom még, de előbb ezt emésszétek meg.

 

Ha tetszett amit olvastál, lájkold a facebook oldalt, hogy értesülj az új bejegyzésekről.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csikoscukkini.blog.hu/api/trackback/id/tr7615495752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HoGabor 2020.06.05. 15:44:13

"A hiedelemmel ellentétben, hogy a biosok este permeteznek (ez a személyes kedvencem) Nem. Nappal permeteznek. Most komolyan, ki az a hülye aki éjjel, sötétben permetez??"

A hiedelem lényege, hogy a bio gazdák csalnak, és ugyanúgy vegyszereznek mindent, csak éjjel, hogy ne lássák őket. Mondjuk a magyar mentalitást ismerve, a gyanú nem is feltétlenül alaptalan. A nővérem mellett lakó termelő tényleg éjjel permetez, és Németországba ad el "bio" meggyet.
süti beállítások módosítása