Amikor eljön az ősz és kicsit hűvösebbre fordul az idő, nekem mindig megjön a kedvem az édeskés ízű zöldségekhez, mint a sütőtök, répa, cékla.
Az őszi kerti nagytakarítás után csak pár dolog maradt a földbe, ezek egyike a cékla.
Probáljunk elszakadni a finom, de annál unalmasabb cékla savanyúságtól, amit tudom, hogy sokan nem szerettek. Ez egyébként nagyon jellemző a magyar konyhára, hogy zöldség csakis kis mennyiségben, és savanyítottan szerepelhet a tányéron. Pedig a cékla jól elkészítve az őszi zöldségek királynője, és mindemellett nagyon egészséges.
Rengeteg antioxidánst és…… //ideképzelni légyszives, minden vitamint és ásványi anyagot, amin át szokott siklani a szemetek//……… tartalmaz. Szóval tényleg jó cucc :D
Céklával való kapcsolatunk új szintre emelkedése a sült céklasalátával kezdődött. Semmi faxni, 180-200 fokos sütő, alufóliába csomagolt megszurkált cékla 2 óra (vagy kinek mekkora a céklája) utána feta, rukkola, só bors, csókolom. Tessék kipróbálni, isteni!
A sült cékla azóta is kedvenc, úgyhogy ma (mozsárba megőrölt) korianderrel, borssal, köménnyel, édesköménnyel sült együtt. Kis libazsír, kis víz alá, fólia, sütő, ha megpuhult fólia levesz, rápirít.
Amúgy a világ legegyszerűbb krémlevese is céklából készül, egy dinsztelt hagymára kell rádobni 2 reszelt céklát, kicsit lepirítani, vízzel felönteni, húsleveskocka. Ha megfőtt, botmixer, kis tejszín citromlé, só bors. Hát kívánni sem lehet jobbat.
Bár sokáig maradhat a földben, a fagytól azért érdemes védeni, ha lecsúsztunk a fagyok előtti betakarításról.
A professzionális cékla fagyvédelem: