Csíkos Cukkini Blog

Természetes életmód, kertészkedés, egészséges receptek, tanyasi élet

Közösségi kert

Csatlakozz hozzánk Facebookon!

myTaste.hu

Friss topikok

Ajánlott oldalak

Állandó oldalak

Szedjünk bodzát!

2014.06.05. 08:36 Csíkoscukkini

bodza-viraga.jpg

Még van bodzavirág, így aki még nem szedett, annak javaslom, hogy ne hagyja ki!Nagyon jó dolgokat lehet vele csinálni, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Van aki belemártja palacsintatésztába és kisüti, de lehet levest, szörpöt, bort, ecetet mindenfélét készíteni belőle.

Nálunk, ami bevált és minden évbe csináljuk, az a szörp és a likőr. Ebben a bejegyzésben ennek a kettőnek a receptjét fogom leírni.

IMAG0902_Fotor.jpg

 

Szörp:

 

  • 6 l víz
  • 4 kg cukor
  • 40 db tenyérnyi bodzavirág
  • 10-12 db citrom
  • 8 dkg citromsav

Ez egy teljesen átlagos recept amit a netről szedtem le. 2-3 nap állás után leszűrjük, jól kinyomkodjuk a virágokból és a citromokból a levet,  felforraljuk, tiszta üvegekbe tesszük, és száraz dunsztba kidunsztoljuk. Az üvegeket mi hipós forró vízzel szoktuk kimosni, persze utána nagyon jól el kell öblíteni, a kupakokat pedig lezárásig forró vízbe kell tenni.

A száraz dunsztra tökéletesen megfelel egy hűtőtáska, de hagyományosan paplanok és párnák közé téve, jól bebugyolálva is kivitelezhető.

A bodza likőr is hasonlóképp készül, csak itt tömény bodzaszörpöt kell csinálni.

Likőr:

 

  • 2,5 dl víz
  • 400 g cukor
  • 5 db tenyérnyi bodzavirág
  • 4 db citrom (2 felszeletelve, 2 kifacsarva)
  • 1 l pálinka, vodka, vagy tiszta szesz

Egy széles szájú üvegbe kell rétegezni a bodzavirágokat, és 2 citromot karikára vágva. A másik két citromot ki kell facsarni, és hozzáönteni, a vízből és a cukorból főzött sziruphoz, majd az egész mehet a bodzára. 2-3 nap után ezt is le kell szűrni, jól kinyomkodni, üvegbe tölteni, és felönteni az alkohollal. 2-3 hét után érik össze kellőképpen, de minél tovább áll, annál finomabb lesz.

P1020282_Fotor.jpg

 

A virágokat ki is lehet szárítani, télen nagyon finom gyógyteákhoz keverve. A bodza virága egyébként vértisztító, vízhajtó, hashajtó, és köhögéscsillapító hatású.

Bodzát soha ne szedjünk forgalmas utak mellett, mert a kipufogógázok nehézfém tartalmát a növények akkumulálhatják a szervezetükben, ami a virágban is megjelenhet. A virágokat igyekezzünk napfényes időben szedni, mert akkor sokkal intenzívebb az ízük, mint mondjuk egy eső után, ami lemossa a pollent a virágokról.

Aki követi a biodinamikus naptárt, az lehetőleg ne kihúzott napon gyártson szörpöt! Egyik évben a szomszédinkkal közel egy időben készítettünk szörpöt, csak mi nem kihúzott napon csináltuk, nekik pedig pont sikerült kifogni egy ilyen napot. Érdekes volt, hogy mindannyian ugyanaz a recept alapján után csináltuk, és egyedül a mienk nem buggyant meg.

 

 Jó gyűjtögetést kívánok!

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csikoscukkini.blog.hu/api/trackback/id/tr106280625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása