Csíkos Cukkini Blog

Természetes életmód, kertészkedés, egészséges receptek, tanyasi élet

Közösségi kert

Csatlakozz hozzánk Facebookon!

myTaste.hu

Friss topikok

Ajánlott oldalak

Állandó oldalak

Márton napi liba

2014.11.17. 14:24 Csíkoscukkini

 

Biztos tettem már fel képet a libuskáinkról. Már több éve ünnepeljük itthon a Márton napot libasülttel, hagyományosan lilakáposztával, és rozmaringos tepsis krumplival.

44323_liba-640c.jpg

Múlt évben jött az ötlet, hogy milyen jó lenne a saját libánkat enni. (A vegetáriánusoknak javaslom, hogy itt hagyják abba az olvasást!)

Szóval be is szereztünk 4 kislibát, pár naposak sárga kislibák voltak. A mosókonyhába nevelkedtek egy dobozban. Írtó macerásak, mert naponta 3x kell etetni őket, sok fehérjét kell nekik adni (ez nálunk reszelt főtt tojás, vagy túró volt) meg kukorica darát. Mikor kicsit nagyobbak lettek, kimásztak a dobozból, mindent összefostak, kiborították a vizet meg a kajájukat, és üvöltve követelték a kajájukat. Szerintem egy életre elég libafosba léptem ahhoz, hogy ha száz évig élek akkor is a halálom után még 2 hétig elegendő szerencsém legyen….

Mikor már elég nagyok lettek, hogy kint lehetett őket tartani, kaptunk még egy kislibát, Kamillát, és kezdődött minden előröl, azzal a különbséggel hogy Kamilla, nem volt hajlandó egyedül lenni, ezért addig üvöltött, míg valaki kézbe nem vette, és akkor elvolt.

IMAG0881.jpg

Mivel megszokták az ember közelségét, folyton valahol a ház körül voltak, és ott is összeszartak mindent. Kertészlibák lettek, mentek Anyuval a kertbe és szedegették a bogarakat. Aztán Kamilla is elég nagy lett, összeengedtük a többivel, akkor meg folyton gyepálták szegényt. Végeredményben villanypásztorral lettek elkerítve, és igazi rohadékokká váltak. Mindenkit megtámadnak, és megcsípnek.

Aztán eljött a nagy nap, jó dagadtak lettek, úgyhogy kettőt megettünk. Találtunk egy nénit Gödöllőn, aki 200 forintért levágja és megpucolja a baromfikat. Valahogy a libák már túl értelmesek és nem ment volna az itthoni vágás.

hqdefault.jpg

Az én hitvallásom szerint, ha valaki eszik húst, akkor az a lehető legtisztább, ha szépen tartja az állatokat, szereti őket, és tisztelettel vágja le, és szeretettel gondol az állatra, aki majd táplálja. Képmutatásnak tartom, ha az emberek azt mondják, hogy milyen barbár dolog a disznóvágás, aztán megveszik a boltba a műanyag tálcás húst.

Ebbe bele lehet kötni, de én erről nem akarok vitatkozni. Szeretem az állatokat, és szeretek húst enni. Hiszem, hogy jót teszek azzal az állatoknak, ha szeretjük őket életükben, és halálukban is, amiért tartjuk őket. (zárójelben megjegyzem, én még mindig nem vagyok képes elvágni egy csirke torkát se, de már odáig eljutottam, hogy pálinka nélkül tudom kopasztani)

Egy barátomnak meséltem, hogy libasült lesz nálunk a menü vasárnap, mire csillogó szemmel kérdezte, hogy akkor lesz libamáj is meg minden? El kellett hogy keserítsem, azok a libák amiket nem tömnek nem növesztenek hatalmas májat.

french_foie_gras_ad_vintage.jpg

A libatömés nagyon régi hagyomány Magyarországon, és kevesen tudják, de a híres francia „foie gras” alapanyag nagy része magyar export. Így persze könnyű kővel dobálózni, hogy ez állatkínzás, aztán utána sunyiba importálni a csúnya libatömő országból a prémium libamájat. Elég nagy probléma volt ez régebben, mikor ez a botrány kitört. Nagyon sok munkahely megszűnt ezzel, és sok ember maradt munka nélkül, nem mellesleg veszélybe került egy máig megőrzött hagyományos magyar termék.

A libatömés biológiája nagyon egyszerű, a felvett tápanyag azon része, amit az állat nem használ fel, többlet energiaként zsír formájában raktározódik el. A tömés során azonban a májban zsírrá alakuló szénhidrát mennyisége meghaladja a transzporterek kapacitását, így a képződő zsír a májban raktározódik el. Ezt hívják hízott libamájának.

199949_1217424978_598x448.jpg

Nagymamám elmesélte, hogy régen a dédnagymamám éjszakára beáztatott kukoricával tömte a libát. Kitömött szalmazsákra ült a lába közé vette a libát, és kézzel tömte, nem tölcsérrel. Ezt naponta 2-3-szor is meg kellett ismételni.

Ipari körülmények között nem kézzel csinálják, viszont nem olyan kegyetlen, mint ahogy hangzik. A libákat a tömés előtt trenírozzák, így nagy mennyiségű zöldtömeg (kaszált fű) felvételével kitágul a nyelőcső, így nem okoz fájdalmat vagy kellemetlenséget a gépi tömés. Egyébként iparilag szemes kukorica, és pép ehasználnak, így a pép betölti a szemes kukoricák közti teret.

Szóval jusson eszünkbe mielőtt tiltakoznánk, hogy hízlalás nélkül nincs fincsi libamáj, csak csirkemáj szerű nem hízott máj.

(A fényképek többsége az internetről van)

 

Szólj hozzá!

Címkék: libamáj liba libatömés Márton nap

A bejegyzés trackback címe:

https://csikoscukkini.blog.hu/api/trackback/id/tr616909943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása