Csíkos Cukkini Blog

Természetes életmód, kertészkedés, egészséges receptek, tanyasi élet

Közösségi kert

Csatlakozz hozzánk Facebookon!

myTaste.hu

Friss topikok

Ajánlott oldalak

Állandó oldalak

Szebb a pulyka, mint a páva?

2013.12.13. 18:40 Csíkoscukkini

 

…Hogy valaki szépnek lásson egy pulykakakast, szinte elképzelhetetlen volt számomra, amíg nem neveltük fel Gergelyt és Samuka-Izoldát.

A két kis pulyka pipét a monori kisállat vásáron vettük. Rengeteg érdekességet láttunk ott, többek közt német óriásnyulat, aminek csak a füle akkor volt mint az alkarom, és az egész nyúl kb. egy méter hosszú volt. A kis pulykák mellett beszereztünk még két óriástyúkot (amik azóta se nőttek óriásira) és 30 db fürjet (amik nem tojnak). A pipék épphogy kikeltek a tojásból. Az egyik kisebb volt, mint a másik, szerencsétlenül lógott az egyik szárnya, féltünk, hogy nem is marad meg.  Orsi mindenképpen hímet szeretett volna, de az árus se tudta megmondani melyik lány és melyik fiú, úgyhogy a biztonság kedvéért két hímnek látszót vettünk. A név előre el volt döntve, Gergely lesz. A másiknak meghagytuk a lehetőséget hogy lány legyen, így kapta a Samuka-Izolda nevet.

kispulykák.jpg

A gondok ott kezdődtek, hogy a két kis szerencsétlent a csirkék és a fürjek is ott ütötték, vágták, ahol érték, ezért nem tarthattuk őket a baromfiudvarban. Egy kiselejtezett ketrec lett az ideiglenes otthonuk és beköltöztek a házba, a különlegesen hideg tavaszi időjárás miatt.

Eleségük nagyrészt kukorica és tritikálé dara volt. A felvágott hagymaszár és túró volt a nap fénypontja, amit összetéveszthetetlen füttyögéssel üdvözöltek. Napközben a kertben legelésztek. Mint minden, ez az idő is elmúlt, a kis pipék szépen felcseperedtek, méretben utolérték a csirkéket. Lassan összeszoktattuk a baromfiak népes csapatával. Már csak éjszakára kerültek a ketrec védelmébe.

Mára megerősödve ők az elsők, akik reggel üdvözlik, azt, aki a reggelit hozza, és rendszerint kézből kicsipegetik a legjobb falatokat (ami legtöbb esetben morzsolt szemes kukorica). Azóta is nagy kedvenc a túró és a hagymaszár, de a rohadt almára és a bogarakra is ugyanolyan lelkes füttyögéssel vetik rá magukat.

gergely.jpg

Néhány hete azonban feltűnt, hogy Gergely mintha kicsit visszahúzódóbb lenne, nem is eszik annyit, mint SamukaIzolda. A különbség kettejük között egyre szembeötlőbb lett. Felmerült a halvány gyanú, talán mégis Gergely a lány és SamukaIzolda a fiú?

Miután Samuka rendszeresen tollait felfújva, szárnyát leengedve hol puffogva, hol hangos  blub-blub-blubozással páváskodik az udvarban, mialatt Gergely szerényen követi, kétség sem férhet hozzá, hogy minden igyekezetünk ellenére Gergely a lány és SamukaIzolda a bak, merthogy hivatalosan így hívják a pulykakakast.

Samuka házőrzőnek is kiváló, ugyanis ha idegent lát egyből hangosan jelzi.

Mint jó szülő (ha nem is vér szerinti) büszkélkedve nézem Sámuel gyönyörű, kékben, lilában és vörösben pompázó bibircsókos fejét, mellére lógó szakállát, fekete- bronz csillogású tollát és azon gondolkozom hogyan is láthattam olyan ronda jószágnak a pulykát?

nagy pulykák2.jpg

(A bejegyzés Anyukám alkotása, de szeretném hozzátenni, hogy én sose gondoltam, hogy a pulyka rusnya állat lenne!! Szerintem gyönyörű, főleg ahogy felfújja magát. Látszik is hogy olyankor nagyon büszke magára, mert a szeme sarkából figyeli az embert és ha megdicsérjük még nagyobbra fújja magát. Gergelyt átkereszteltük Georginára, várjuk a további fejleményeket….)

6 komment

Címkék: pulyka

A bejegyzés trackback címe:

https://csikoscukkini.blog.hu/api/trackback/id/tr255689810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Poptaritop 2013.12.14. 21:21:24

" várjuk a további fejleményeket…."
Ember! Mindjárt karácsony! Pulykának hova tovább? :P

GNandor 2013.12.14. 22:01:59

Ó igem. Gyerekkoromban nagymamámnál is voltak pulykák és imádtam őket. Egyszerrűen annyira magával ragad egy ilyen óriási madár. Amikor nekünk a csirkékkel együtt nöttek fel, a csirkék folyton terrorizálták őket, és ez annyira megmaradt bennük, hogy amikor felnőttek és 3x nagyobbak voltak mint egy csirke, még mindig rettegtek a csirkéktől, mert folyton odavágott nekik a csirke a csőrável..... Aztán levágtuk és megettük őket, majd kaptunk megint 2 pulykát a rokonoktól, de ezúttel már felnőtt kifejlett példányokat, a csirkék egyből felismerték, és tudták hogy "ezek azok a nagy madarak, akik hiába nagyobbak odab@szok egyett a csőrömmel és már takarodnak is előllem" hát nem így let. A pulyka először cask nézett, hogy mit akar itt ez kis tyúk, majd felfújta magát, és kb 5 másodperc alatt megmutatta, hogy ki a király a baromfiudvarban :)

Reggie 2013.12.14. 22:19:41

Mar a kepek alapjan is finomnak tunnek.

Csíkoscukkini · http:/csikoscukkini 2013.12.14. 23:38:37

@Poptaritop: Lehet, hogy ezzel sok mindenkit ki kell ábrándítsak, de ezt a kettőt házikedvencnek vettem, nem megenni :) Bár néha elgondolkozok rajta, hogy azért elég finomak lehetnek, nem lenne szívem lecsapni azt a szép bibircsókos kopasz fejüket.

Csíkoscukkini · http:/csikoscukkini 2013.12.14. 23:42:55

@GNandor: Ismerős! Már nálunk is kezdik felismerni, hogy ők a nagyobbak, és ezt előszeretettel bizonyítják be a kakasoknak... szegényeknek... Néha elég véres a vége... Nálunk ki szoktak nézni valakit akit szekálhatnak egész nap, néha egész vicces műsort produkálnak :)

Poptaritop 2013.12.15. 12:07:41

@GNandor: Erről barátom német juhászkutyája jut eszembe. Mikor odakerült 7 hetes kis szőrgombóc volt. A háznál már volt egy felnőtt macska, aki folyton terrorizálta szegényt. És úgy alakult, hogy a macska lett a főnök. Vicces volt látni ahogy a macsek kergeti a kb 70 kilós felnőtt német juhászt, az pedig behúzott farokkal menekül. Mígnem egyszer véletlenül a kutya rálépett a macska farkára. Annak ugrottak ki a szemei és iszonyatosan vinnyogott. A kutyus meg csak nézte és forgatta a fejét. Majd leszállt róla és rálépett a nyakára. Úgy finoman de határozottan. Macsek megint vinnyogott. Ekkor szinte látszott a kutyán a felismerés: "tehát én nagyobb és erősebb vagyok". Na innentől fordult a kocka. :D
Bocs az offért.
süti beállítások módosítása