Csíkos Cukkini Blog

Természetes életmód, kertészkedés, egészséges receptek, tanyasi élet

Közösségi kert

Csatlakozz hozzánk Facebookon!

myTaste.hu

Friss topikok

Ajánlott oldalak

Állandó oldalak

Balkonládások, figyelem!

2013.12.25. 15:05 Csíkoscukkini

Nem kell lemondanunk a kertészkedés örömeiről, azért mert mondjuk a 2. vagy netán a 7. emeleten lakunk egy lakásban. Persze ilyen helyzetben a lehetőségeink meglehetősen végesek, és a cél nem az önellátás, azért érdemes ezzel is megpróbálkozni.

bk_Fotor.jpg

A hobbi kertészkedésnek ( NEM a nagyüzemi profitorientált termelésnek) az a lényege, hogy örömünket leljük abban, hogy gondot viselünk egy növény felett, ami termésével és szépségével meghálálja a törődést. Aki még nem ültetett el magot a földbe, az valószínűleg még nem tapasztalta meg azt az egyszerű örömöt, hogy milyen csodálatos is az, amikor pár nappal később az a kis mag életre kel, és további hajtásokat hoz. Számomra ez nem más, mint a teremtés csodája. Tulajdon képpen életet teremthetünk azáltal hogy egy kis, látszólag élettelen magot, elültetünk a földbe, ahol saját életre kel.

Ehhez nem kell több négyzetméter, elég egy kis balkonláda is, amit terasz hiányában akár az ablakpárkányra is tehetünk.

Érdemes persze pár dolgot átgondolnunk mielőtt elkezdenénk például kukoricát ültetni egy muskátlis ládába.

Célszerű olyan növényeket választani, amik kis helyen is elférnek, és nem igényelnek mély talajréteget. Sajnos ebben a körben a gyökérzöldségek kiesnek, bár semmi sem lehetetlen, a hónapos retekkel egy nagyobb ládában még megpróbálkoznék.

bk2_Fotor_Collage.jpg

Legkisebb helyet a fűszernövények foglalják, amiknek az egész zöld tömege felhasználható, és kevés is elég belőlük, így kezdő balkonkertészeknek azt javasolnám, hogy elsőre ezzel próbálkozzanak.

Hozzáteszem, hogy a Tescoban vett cserepes fűszernövényeket, nem erre találták ki!!! Senki ne lepődjön meg, ha legnagyobb jóindulata ellenére is 2 hét múlva elpusztulnak. Egyrészt tőzegbe van ültetve, amibe durván 0 tápanyag van, valamit telenyomják tápoldattal, ami ha kimerül, akkor a növény is elpusztul. Vegyünk rendes palántát piacon, vagy vetőmagot. Sokkal nagyobb örömet okoz, ha az elejétől figyelhetjük a folyamatot.

Szép kis fűszerkertet lehet kialakítani bazsalikommal, oregánóval, majorannával, rozmaringgal, metélőhagymával, kakukkfűvel.

Megjegyzések:

-        az oregáno, a majoranna, a kakukkfű, a metélőhagyma évelő, ezért őket ültethetjük egy nagyobb cserépbe, vagy ládába. Nyugodtan kint lehet hagyni télire is, szépen kihajtanak tavasszal, viszont érdemes a ládát levenni a korlátról és fal mellé tenni, hogy védettebb helyen legyen.

-        a rozmaringot, és esetleg babért érdemes szintén egybe ültetni. Mivel ezek mediterrán eredetűek nem bírják a telet, így be kell vinni őket télire.

-        a bazsalikom egy nyári, ezért minden évben palántázni kell. Ha a levelek tövénél visszacsípjük a hajtásokat, akkor új hajtásokat hoz, és szépen bokrosodik majd, így nem nő az égig, viszont sok levél lesz rajta. A lecsípett hajtásvégeket felhasználhatjuk frissen vagy száríthatjuk, és eltehetjük télire.

Egy barátnőm húga mesélte, hogy van otthon egy bazsalikom palántája, amit ő nevel, és sose gondolta volna hogy ekkora örömet fog számára okozni, hogy a saját bazsalikomját teheti a paradicsomra. Még az íze is más, pontosabban van íze.  Hát persze hogy más, hiszen az a sajátunk, legyünk rá büszkék!

Másik jó választás még a paradicsom. Mindenki paradicsomot akar termeszteni! Ez egy jó választás, viszont érdemes determinált (azaz nem folytonos) növekedésű fajtát választani. Vannak kifejezetten cserépbe ültethető fajták, úgynevezett Manó fajták is. Érdemes kísérletezni.

Lesz külön egy bejegyzésem csak a paradicsomról, fajtaválasztásról, palántázásról, gondozásról stb.

Egy barátnőm elmondása alapján nála a sima paradicsom jobban bevált, és jobban termett, mint a kifejezetten balkonládára kifejlesztett fajta.

Jó megoldás lehet még a függőleges kert, amikor egy hálót feszítünk ki, és kúszó növényeket futtatunk fel rá, például babot, uborkát, cukorborsót, akár sárgadinnyét is. Sok helyet spórolhatunk vele.

A gyümölcstermesztésről sem kell lemondanunk, vehetünk csüngő epret, amik közül van folyton érő is. Fűtött helyen télen is teremhet, másrészt látványnak sem utolsó.

függőleges kert jav.jpg

A legnagyobb hiba amit elkövethetünk egy balkonkertbe, hogy túlgondozzuk a növényeket, vagy hogy túl keveset.

Erre két nagyon jó példám is van. Egy barátnőm felhívott, hogy sárgulnak a paradicsom levelei, amit vittem hozzájuk, valami gáz van. Kérdeztem, hogy öntözi? Öntözi minden nap, de nyár volt, 40 °C árnyékban, ilyenkor mi is több vizet iszunk, értelem szerűen egy olyan növénynek ami nincs kapcsolatban a talajjal, csak egy cserépnyivel teljesen más a hőforgalma, így több vizet is igényel. Ilyen melegbe a növényeket lehet este és reggel is locsolni, és ezzel a probléma meg is oldódott. Egyébként nagyon szép balkonkertjük van! Csináltam is róla pár fényképet:

IMAG0154_Fotor_Collage 2.jpg

A másik véglet, ha valaki túl jót akar. Egy másik barátnőmnek adtam fürtösparadicsom bogyót, hogy dobja a háta mögé, és egész életére el lesz látva fürtösparadicsommal, mert nálunk konkrétan úgy nő mint a gaz. Nyár végére szinte a fél kertet benövi. Sose ültetjük el, minden évben elveti saját magát, és megjelenik, annyira igénytelen.

Na, csörög a telefon, hogy tényleg kinőtt a fürtösparadicsom, és most cserépbe nevelgetik, de nem akarja megérlelni a paradicsomot, csak zöld, viszont óriási lombja van. Kérdeztem hogy mit csinálnak vele? Hát semmit… csak vizet kap meg nitrogénes tápoldatot. Namost a nitrogén a zöld tömeg fejlesztésére kell a növényeknek, így a paradicsom ahelyett hogy beérett bogyókat produkált volna újabb és újabb hajtásokat hozott. Nem kell tápoldatozni, ha jó a föld amibe elvetettük a magot. Nem kell félni visszanyesni az oldalhajtásokat, és megritkítani, ha úgy látjuk, hogy túl nagy a lombja. Minden új szezonban  érdemes kicserélni a földet a cserepekbe, így nem kell trágyáznunk, ami érdekes is lenne egy teraszon. Elég a víz, de abból sem kell annyi, hogy folyton tocsogjon a földjük.

És végül szeretnék megosztani egy nagyon aranyos történetet. Ellátogattam egy nagyon kedves gyerekkori barátnőmhöz Veszprémbe. Nagy büszkén mutatták, hogy van hobbikertjük, azaz két muskátlis láda az erkélyen, amibe füvet termesztettek (nem cannabist, rendes mezei füvet). Tényleg szép volt, és megmutatták, hogy így ők is tudnak füvet nyírni, hát igaz hogy ollóval, de azt nagyon lelkiismeretesen végrehajtották.

Számomra itt kezdődik ez a történet, hogy örömet lelünk benne.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: fűszerkert balkonláda

A bejegyzés trackback címe:

https://csikoscukkini.blog.hu/api/trackback/id/tr575708068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása