Csíkos Cukkini Blog

Természetes életmód, kertészkedés, egészséges receptek, tanyasi élet

Közösségi kert

Csatlakozz hozzánk Facebookon!

myTaste.hu

Friss topikok

Ajánlott oldalak

Állandó oldalak

Bemutatkozás

2013.09.12. 18:43 Csíkoscukkini

Először is szeretettel üdvözlök mindenkit a blogon!

Lassan 5 éve, hogy elkezdtünk kertészkedni, és zöldségeket termeszteni magunk számára. Rengeteg örömöt, büszkeséget és elégedettséget hozott ez számunkra, de nem volt egyszerű.

kert1.jpg

Aki kertészkedésre adja a fejét, annak valahonnan be kell szereznie az ehhez szükséges információkat. A szerencsésebbeknek vannak falusi szülei/nagyszülei akik kapával a kezükben születtek a krumpliföldre, és az anyatejjel szívták magukba a zöldségtermesztés 1x1-ét, amit később átadhattak gyerekeiknek/unokáiknak. A többieknek, akiknek nincs ilyen szerencséjük, és ide tartozunk mi is, könyvekből, barátoktól, újságokból, fórumokról, és mindenféle helyről kellett összeszednünk a tudást. Azt tapasztaltuk, hogy rengeteg ellentmondásos információval lehet találkozni, vagy a nagyüzemi leírásokkal nem lehet mit kezdeni, vagy egyszerűen csak a paradicsomok nem olvasták a könyveket, és nem tudják hogy kell viselkedniük. Ismerős?

A gyakorlatnak tehát kevés köze van a könyvekhez, és jó pár évbe telik mire az ember fia/lánya rájön hogy mit hogyan is kéne csinálnia, hogy a kerti munkájának eredménye is legyen ami lehetőleg ehető, és még finom is.

összevágott.jpg

A blog azért jött létre, hogy azoknak az embereknek nyújtson segítséget, akik csak most kezdték, és még nem megy, vagy akik szeretnék elkezdeni de nem tudják hogyan. Ha esetleg valaki olyan is idetalál, aki már gyakorlott kertész, az is találhat érdekes információkat, vagy szórakoztató történeteket, arról hogyan tanulnak bele a városi emberek a tanyasi életbe.

Lesz szó ültetésről, pikírozásról, kacsolásról, kenyérsütésről, befőzésről, receptekről, állatok gondozásáról, tanyasi életről stb. (Ha szeretnél kertészkedni, és a felsorolásban találtál legalább 2 olyan szót amiről nem tudod mi lehet, akkor érdemes olvasnod minket)

Pár szó a mi gazdaságunkról:

Ami a legfontosabb, hogy semmi féle vegyszert nem használunk, így az általunk megtermelt zöldségek maximális mértékben bionak mondható, bár én inkább azt mondanám hogy normálisnak. A kertészkedésben a biodinamikus gazdálkodás elveit követjük, ami azt jelenti, hogy a biodinamikus vetési naptár szerint dolgozunk. A Naptárban egy év minden napja be van osztva gyökér, levél, termés, virág és kihúzott napokra, és eszerint foglalkozunk a növényekkel. Például termésnapon vetjük a kukoricát, a paradicsomot, a tököt, levélnapon a sóskát, salátát, és más növényeket amiknek a levelét fogyasztjuk. A napokat a bolygóállások szerint különböztetik meg, és permetezőszerként természetes növényi és állati eredetű preparátumokat használnak.

Megmondom őszintén, amikor először hallottam erről hetekig hangosan kacagtam rajta, egészen addig, ameddig az első biodinamikus évünkben akkor hagymák nem nőttek a kertbe mint a két öklöm. Másrészt egy biodinamikus kertészetben töltöttem a 3 hónapos gyakorlatomat, ahol akkora saláták teremtek, hogy két kézzel bírtam csak átfogni. Na onnantól kezdve nem nevettem.

Ebben az évben tetemes mennyiségű paradicsomot sikerült termeszteni, ugyanis részt vettünk az Ömki (Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet) On-farm kísérletén, ahol a régióra jellemző, régi tájfajtákat adnak a gazdáknak, hogy termesszék meg és mondják el róla a véleményüket. Mi a Közép-Magyarországi régió determinált (nem folytonos) növekedésű fajtáival kísérletezünk éppen.

Többek között termesztünk tököt, cukkinit, kukoricát, paradicsomot, paprikát, sóskát, spenótot, hagymát, répát, babot, uborkát, dinnyét, padlizsánt, fűszernövényeket, gyógynövényeket, borsót, gyümölcsöket, és krumplit.

birkák.jpg

Állataink is vannak, úgymint csirkék (hús, és tojó csirkék), kecskék, birkák, és egy malac, akit a román kőművesünk Milosevicsre keresztelt el amikor meglátta, hogy a malac mennyire feldühödött amikor berepült hozzá két csirke, és minden erejével meg akarta ölni szerencsétleneket.

Emellett több mint 100 gyümölcsfánk van, amik most kezdenek termőre fordulni, és épp átállási időszakba vannak, úgyhogy 2 év múlva minősített bio gyümölcsünk lesz.

Ennyit elsőre, remélem érdekesnek találtátok! Tervezem, hogy minden héten új bejegyzéssel készülök.

(Nem vagyok otthon a képszerkesztésben, de próbálkozok :))

 

4 komment

Címkék: bemutatkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://csikoscukkini.blog.hu/api/trackback/id/tr895509249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GeGe007 2013.11.06. 10:40:24

"zöldségek maximális mértékben bionak mondható, bár én inkább azt mondanám hogy normálisnak" és itt bizonyosodik be, hogy jó lesz ez a blog. :) Gyűlölöm azt a szót, hogy "bio". :)

Csíkoscukkini · http:/csikoscukkini 2013.11.06. 17:14:01

@GeGe007: Köszönöm! :) Igen, sajnos a bio szó nem cseng jól mióta divatot csináltak belőle. Én sem szívesen használom, inkább azt mondom hogy vegyszermentes.

Dorkateo1 2014.04.02. 10:12:26

sziasztok!
Érdeklődnék, hogy a biodinamikus/holdnaptáros módszernél csak a bejelölt vetési/ültetési időben (pl. 2014 ápr.5-17-ig lehet vetni, vagy az egyéb időben is? Mindkét változatra találok utalásokat a neten és nekem így nem világos. Ti több éve csináljátok ilyen módszerrel, ha jól értem, ti hogy csináljátok? A Biokultura Holdnaptátán kívül milyen szakirodalmat ajánlanátok?
Köszönöm!
Dorka

Csíkoscukkini · http:/csikoscukkini 2014.04.02. 18:22:59

Kedves Dorka!
Mi a Mária Thun féle biodinamikus vetési naptárt használjuk, amit a Biodinamikus Közhasznú Egyesület ad ki minden évben. Ültetni más időpontban is lehet, arra kell figyelni, hogy olyan napon vess amelyik részét fogyasztod a zöldségnek. Pl. salátát levélnapon, paradicsomot termésnapon. Kihúzott napon pedig lehetőleg semmit. Irodalomnak Dr. Mezei Ottóné Biodinamikus szemléletű kertész vagyok, és Biodinamikus kertgazdálkodás című könyvét tudom javasolni. Ha esetleg jobban érdekel a téma akkor látogass el erre a honlapra: www.biodin.hu/
süti beállítások módosítása