Csíkos Cukkini Blog

Természetes életmód, kertészkedés, egészséges receptek, tanyasi élet

Közösségi kert

Csatlakozz hozzánk Facebookon!

myTaste.hu

Friss topikok

Ajánlott oldalak

Állandó oldalak

Földbe a palántákkal!

2014.05.25. 23:05 Csíkoscukkini

Kicsit elmaradva, kicsit megkésetten, de végre itt!

 

Elérkezett az idő, Szervác, Pongrác, Bonifác, vagyis a három fagyos szent elvonultával mi is kiültettük a paradicsom palántákat. Idén lehetett volna hamarabb is, de egyik évben a türelmetlenségünk miatt elfagyott az összes paradicsom palánták, így azóta nem kockázatuk.

Mióta nem írtam, azóta rengeteg minden történt itt. Többek között beszereztünk egy könnyű szerkezetes polikarbonát kisházat, mert a palánták szétültetésével, már tényleg nem fértek volna el az ablakpárkányokon. Másrészt jobb nekik, hogy edződnek. Mikor kiraktuk őket, még éjszakára fűteni kellett. Ezt roppant „költséghatékony” módon, úgy oldottuk meg, hogy kitelepítettünk egy olajradiátort, amit éjszakára bekapcsoltunk.

IMAG0878_Fotor_Collage_Fotor.jpg

Hát szegény palánták már borzalmasan néztek ki a kiültetésre. Ez javarészt annak köszönhető, hogy nagyon kis cserépbe ültettük őket, és elhasználták belőle az összes tápanyagot. Ennek köszönhetően csúnyán felkopaszodtak, és levetkőzték az alsó leveleiket. Szerencsére a paradicsomnak megvan az az előnyös tulajdonsága, hogy a szárán is képes gyökereket hozni, így ha mélyre ültetjük, a szár is kigyökeresedik, amilyen mélyen a talajba van. Ez azért jó, mert sokkal nagyobb felületen tud felvenni vizet és tápanyagokat.

Kiültetéskor a föld alatti részről el kell távolítani a leveleket, berakni az előzőleg ásott lyukba, betemetni, lenyomkodni megöntözni. A víz nem csak öntözés szemponjából kell.  Ültetés/átültetés után mindent meg kell locsolni, így a víz hozzátapasztja a földet a gyökerekhez. Ez nagyon fontos. ÜLTETÉS UTÁN TESSÉK MINDENT MEGLOCSOLNI!

Karózni, majd később kell csak, addig még edződhetnek a tövek. Ha rögtön kiültetés után kikaróznánk, akkor a szár lustán nekitámaszkodna a karónak, és nem lenne elég erős hogy elbírja a termést, így nemes egyszerűséggel letörne.

IMAG0874_Fotor_Collage_Fotor.jpg

Kiültettünk még pár paprika és uborka palántát is. Kell még pár palántát beszereznünk a dinnyék nagyon rosszul keltek. A dinnye és tökfélék ültetése meglehetősen sajátságos, ugyanis fészkeket kell gyártani nekik. Ez annyit tesz, hogy valamikor április közepén kell lyukakat ásni a tökféléknek, mindegyik bokorhoz egyet-egyet, kb. egy ásónyom mélyet. Minden lyukba kerül egy fél lapát érett trágya, amit össze kell forgatni a kiásott földdel és csinos kis kupacba hagyni összeérni 2-3 hetet, de minimum egyet. Szintén nagyon fontos! Csak érett trágyát használjunk. Az érett trágya sötét színű, porhanyós állagú, nem büdös. (Amit zsákba lehet kapni az mind érett)

A többi paprika palánta még szokja a fényt és a kint létet, hát vannak, akik nem viselik jól….

IMAG0878_Fotor_Collage2_Fotor.jpg

 

Tanulságok, amiket levontunk idén:

  • Nem kell ennyi paradicsom!!! Fajtánként nekünk bővel elég 5-5 tő maximum a kísérletieken kívül, így teljesen felesleges elvetni egy rakat magot, aztán százezer palántát gondozni. Az ember sajnálja kidobni, de már nem tudja hova tenni, miután az összes ismerősét ellátta. Legközelebb szigorúan maximum 10 magot ültetünk fajtánként. Persze mindig attól félünk, hogy mi van, ha nem fog kikelni a fele, aztán persze mind kikel.
  • Már március elején elültettük a magokat. Korai volt. Bővel ráér ez április elején-közepén, így nem nyúlnak meg nagyon.
  • Túl kicsi cserepekbe ültettük őket, így nem volt elég tápanyaguk, megnőve hamar elkezdték hullajtani a levelüket, vagy sárgulni, valamint nagyon hamar kiszáradt a földjük. Érdemes nagyobb cserépbe ültetni.
  • A paprika palántákat ki kell vinni hamarabb, nem szabad sokáig bent nevelni őket a szobába, mert sokkot kapnak kint.

 

 Ééééés örömhír!! Megszületett két kisbarink!!! Valamint Gergely kikeltette a tojásait, és egy másik kotlós is, szóval kiscsirke van bőven. Gazdagodtunk továbbá két malaccal, egy vörös mangalicával, meg egy nemtudommilyenfajtával (vagy lapály vagy nagy fehér). Már csak egy barikára várunk ami nem akar megszületni….

 

IMAG0881_Fotor_Collage 3_Fotor.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: dinnye paradicsom tök melegház palántázás

A bejegyzés trackback címe:

https://csikoscukkini.blog.hu/api/trackback/id/tr376210148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása