Csíkos Cukkini Blog

Természetes életmód, kertészkedés, egészséges receptek, tanyasi élet

Közösségi kert

Csatlakozz hozzánk Facebookon!

myTaste.hu

Friss topikok

Ajánlott oldalak

Állandó oldalak

Téli kerti munka: a kerttervezés

2014.01.22. 14:43 Csíkoscukkini

Tél van, még akkor is, ha nem is látszik. Ilyenkor nem sok minden csinálni való van kint a kertben, de fejben ilyenkor is kertészkedhetünk. Megtervezhetjük a következő évi veteményest. Ez nem tűnik nehéznek, de azért nem is olyan egyszerű, ha be akarjuk tartani a megfelelő szomszédokat, és azt hogy ugyanaz a fajta ne kerüljön ugyan arra a helyre önmaga után.

Azt találtam ki, hogy idén egy mintakerten fogom megmutatni, hogyan is zajlik egy kert megművelése. A mintakert egy kedves barátom, Lilla kertje lesz.

Jelenleg teljesen alap állapotban van, nem lett felásva vagy megtrágyázva. Ezt ilyen enyhe időben most is meg lehetne csinálni, de egy hónappal az első vetés előtt is belefér még.

Így néz ki most, majd meglátjátok nyáron milyen szép lesz!

DSC02993_Fotor_Collage.jpg

Szóval Lilla kertje 2,7x2,7 m, a fűszernövények, a paradicsom és a tök félék nem ide lesznek ültetve. Jó megoldás, ha családi házban élünk, és csak kis konyhakertünk van, hogy a fűszernövényeket a virágágyásba tesszük, ahogy Lilláék is (majd tavasszal teszek fel róla képet). Idén a paradicsom palántáik is erre a sorsra jutnak majd.

Megbeszéltük, hogy miket szeretne a kertben: sóska, répa, petrezselyem,paprika, zeller, fokhagyma
metélőhagyma . A kertben a könnyű művelhetőség érdekében egy 40 cm széles utat terveztem középre és mellé tettem a petrezselymet, és a répát, mert ezekre nap, mint nap szükség van, így könnyű hozzáférni.

Mivel a kert egy része a nap nagy részében árnyékban lesz, ezért a jobb szélére tettem a paprikákat, hogy minél több napot kapjanak.  A paprikák sortávolsága 60 cm, de az ágyás szélétől 30 cm-re lehet tenni. Két sorban kötésben ültetjük majd el.

A kert viszonylag kicsi, ezért helykihasználás céljából babnak futóbabot terveztem, amit majd fel lehet futtatni a kert mögötti kisházra.

Célszerű az évelő növényeket, mint a sóska, a metélőhagyma, vagy a fűszernövények a kert szélére ültetni, így azokat a következő évben sem kell bolygatnunk.

A répa, hagyma, petrezselyem sortávolsága 20 cm, de az ágyás szélétől csak 10 cm-re kell ültetni. A zeller sortávolsága 30 cm. Érdemes a répát a hagyma mellé ültetni, mert a hagyma erős illata elnyomja a répa illatát, így a répa kártevője a répalégy nem talál rá.

Az ágyás szélére majd madársaláta kerül, ami ugyan nem évelő, de minden évben elveti a saját magját, mint az új-zélandi spenót, és évről évre kihajt. Ennek köszönhetően gyakorlatilag olyan mintha évelő lenne.

Így néz ki a terv, amit a saját kis kezemmel rajzoltam:

kertterv.jpg

Első lépés majd a kert felásása és megtrágyázása lesz. Ha még nincs komposztunk, akkor gazdaboltban, vagy kertészeti boltban lehet kapni érett szarvasmarha trágyát, vagy szárított, granulált szarvasmarhatrágyát. Mi a TRIBÚ márkájút próbáltuk, az nálunk bevált. Adagolása négyzetméterenként 12-15 deka, de az adagolást általában feltüntetik a csomagoláson.

Ezen kívül még két mintakertet tervezek, egy balkonkertet, és a saját kertünket, ami lassan kezdi túllépni a hobbikert fogalmát, mert próbálunk mindenből annyit termelni, hogy elég legyen a család számára.

Ezeken a kerteken fogom bemutatni, hogy mit hogy csinálunk, valamint a facebook oldalon fogom megosztani, a napi kisebb munkálatokat, ezért érdemes lesz csatlakozni, ha valaki figyelemmel szeretné kísérni az eseményeket.

Ha kérdésetek van, vagy segítségre szorultok, ne habozzatok feltenni!

Hozzátenném, hogy nem vagyok profi kertész, amit írok, azt tapasztalatból írom.

Szólj hozzá!

Címkék: kerttervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://csikoscukkini.blog.hu/api/trackback/id/tr705775124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása