Csíkos Cukkini Blog

Természetes életmód, kertészkedés, egészséges receptek, tanyasi élet

Közösségi kert

Csatlakozz hozzánk Facebookon!

myTaste.hu

Friss topikok

Ajánlott oldalak

Állandó oldalak

Utolsó kommentek:

HoGabor 2020.06.05. 15:44:13

"A hiedelemmel ellentétben, hogy a biosok este permeteznek (ez a személyes kedvencem) Nem. Nappal permeteznek. Most komolyan, ki az a hülye aki éjjel, sötétben permetez??"

A hiedelem lényege, hogy a bio gazdák csalnak, és ugyanúgy vegyszereznek mindent, csak éjjel, hogy ne lássák őket. Mondjuk a magyar mentalitást ismerve, a gyanú nem is feltétlenül alaptalan. A nővérem mellett lakó termelő tényleg éjjel permetez, és Németországba ad el "bio" meggyet.

Bejegyzés: Ezért leszel ideges ha meghallod hogy bio

Csíkoscukkini · http:/csikoscukkini 2020.03.04. 20:42:24

@Olgis: köszönöm a meghívást, már csatlakoztam is! :)

Bejegyzés: Dagasztás nélküli kenyér jénaiban

Olgis 2020.03.02. 15:36:01

Sándorné Maklári <rolvisa@gmail.com>
15:30 (2 perccel ezelőtt)
címzett: Blog.hu

Most volt egy kovászos online tanfolyamunk a Nagymám kosvásza csoportban. Van róla Pdf fájlban leírás, minden napi teendőkről. Gyere a csoportunkba, megtanulod és biztos a siker.Ez egy madre kovász,25 napig készül, de nincs minden nap teendő vele.Bátran fogj hozzá.Szívesen segítünk, ha elakadsz, nagyon jó kis csoport, sok a segítő,tapasztalt kovászos. Egy éve madréval sütök, hetente kenyeret.Üdv, Olgis.
A csoportunk linkje.
www.facebook.com/groups/654135888358918/

Bejegyzés: Dagasztás nélküli kenyér jénaiban

Csíkoscukkini · http:/csikoscukkini 2020.03.02. 14:18:48

@Olgis: Nagyon régen csináltam ilyen kenyeret utoljára, de úgy emlékszem rendben volt belülről. Klasszikus élesztős kenyér kinézete volt, nem úgy nézett ki mint a kovászos kenyerek. Azóta én is átszoktam a kovászos kenyérre, amit még nem tanultam meg, így venni szoktam. Én nem vagyok a gépi dagasztás híve, szeretem kézzel csinálni. A kovászom viszont nem akar sikerülni...

Bejegyzés: Dagasztás nélküli kenyér jénaiban

kari666 2020.03.01. 18:23:04

Két napig volt nálam egy Angol barátom Londonból. Kínáltam paprikával, meg paradicsommal,de visszautasította, mert azt ő nem szereti. Az előző nap hoztam az alföldről, Karcagról, az út mellől egy igazi termelőtől,hatalmas zöld ropogós és kiváló ízű paprikát vagy tizenötöt darabot. Ugyan ott vetem csodálatos napon érlelt paradicsomot. Végül is némi unszolásra, megkóstolta. A döbbenet az arcán leírhatatlan volt! A következő nap már szinte csak paprikán és paradicsomon élt, közben fennhangon mondogatta,hogy ő még soha nem evett ilyen finomat. El is hittem neki. Sajnos hasonló sors vár ránk is. Egyre több a műanyag étel. Főleg októbertől áprilisig!

Bejegyzés: Miért eszünk szart?

Olgis 2020.02.29. 16:00:37

Jó lenne a belsejét is látni. Én kovásszal sütök, és igencsak kell a dagasztás, úgy nyúlnak meg a sikér szálak rendesen! Nem nagy munka a dagasztás, megéri , pláne van gépünk hozzá.

Bejegyzés: Dagasztás nélküli kenyér jénaiban

bandigyerek 2020.02.29. 13:36:06

Miért eszünk szart? Mert olcsó, a magyar ember vígan kanalazza a kutyaszart is, ha elég olcsó. Persze puffog a neten, hogy milyen hulladékot etetnek vele, de a régi mondás szerint, amíg lószar van, veréb is lesz, ötszáz forintos parizertől, virslitől ne várjunk sokat... Háztáji... vicces, a magyar paraszt rég nem foglalkozik olyasmivel, amihez kézzel hozzá kel nyúlni. Ez a régen minden jobb volt-szemlélet meg... Azt írod, kezdjük az elején, mikor az elején? Gondolom, az ipari forradalom előtti időkről beszélsz, a feudalizmusba ragadt, középkori Európáról, bár folyamatosan a háztáji gazdálkodást emlegeted, ami a Kádári időszak találmánya, de ne akadjunk most ezen fenn... Akkoriban az emberek maguknak termelték az élelmiszert, nem spóroltak ki belőle semmit... Hát marhára nem úgy ment akkoriban, hogy minden parasztnak volt egy hektár földje, és boldogan kapirgált a családjával rajta, a búzától a mákig mindent megtermelve. Általános iskolai történelem anyag, hogy akkoriban aki termelt, annak jutott a legkevesebb az élelmiszerből, mivel az nem az övé volt, nem volt részükről felhalmozás, ha jött valami gebasz, akkor éhínség, éhhalál és társai. Max. a telkesjobbágyok tudtak a ház körüli veteményesben valamit összekotorni, hacsak el nem vitte valami kóborló szabadcsapat, és ezt sokáig tudnám folytatni. Igaz, hogy vegyszermentes volt a termelés, de ez nem minden, mert ugye minden kert biokert volt de aki megérte a hetvenet a vásárban mutogatták. Aztán jött az ipari forradalom, ami jelentős munkaerő átcsoportosulással járt, kevesebb mezőgazdasági termelőnek, több élelmiszert kellett előállítani, ennek ára van. A szocialista tömegtermeléses mezőgazdaság meg... inkább hagyjuk. Azt mondod, az a nyerő aki tápanyag nélküli élelmiszert tud előálltani. Hát ez Magyarországon igaz is, mert itt mint mondtam óriási piaca van a szemétnek, és nem (csak ) az ára miatt, hanem mert a magyar emberek java része még mindig mennyiségi fogyasztó, egy négy tagú család még mindig inkább 3 kiló vegyipari csirkecombból csinálja a vasárnapi rántotthúst, minthogy ugyanannyi pénzért venne négy szelet minőségi sertéshúst, és ha nem is sokat, de jót enne. A "háztáji" termelés meg egyszerűen utópia, meg kell nézni mennyi műveletlen kert van vidéken, nem éri meg foglalkozni vele, maximum hobbi szinten. Az őstermelőkről mondottakkal egyetértek.

Bejegyzés: Miért eszünk szart?

Csíkoscukkini · http:/csikoscukkini 2020.02.29. 07:58:56

@Béla4321: további bejegyzésekben fogom még boncolgatni ezt a témát, a megoldásokra is ki fogok majd térni.

Bejegyzés: Miért eszünk szart?

prim 2020.02.28. 23:31:47

@steery: Sajnos teljesen igazad van. nagyon kemény munka a háztáji gazdálkodás. Benne van a folyamatos bizonytalanság, és ha véletlenül jó termés lett akkor meg valahogy alacsony maradt az ár, és mégsem jött ki belőle jól az ember. A gyerekkoromben hozzászoktam a kerti munkához, és akkor még megvolt a becsülete. A feleségem kedvéért még felnőttként is besegitettem abba a 2 hold földbe ami volt nekik a város szélén. Viszont nem számoltunk a helyi viszonyokkal. amikor krumplit ültettünk, a felszedés előtt rengeteget elloptak pár nap alatt...mire kimentünk hétvégére, a javát felszedték , alig maradt valami...A koronát azt tette fel az egészre ,amikor tavasszra eltűnt a mezsgyehatárt jelölő cövek...Akkor azt mondtuk hogy ennek igy semmi értelme az égvilágon, nem fogjuk ezért a szabadidőnket erre áldozni hogy egyesek ellopják a termést. azóta csak néha kimegyek és fűkaszával letolom az egészet. de csak azért mert a parlagfű miatt jönne a bünti az önkormányzattól...

Bejegyzés: Miért eszünk szart?

Béla4321 2020.02.28. 22:05:40

Sok igazság van a leírtakban.. de hol a megoldás? Mert a hibákat már tudjuk.. Táplálekkiegészítökkel lehet pótolni a hiányt, az egy megoldás.

Bejegyzés: Miért eszünk szart?

Csíkoscukkini · http:/csikoscukkini 2020.02.28. 19:38:03

@steery: köszönöm hogy megosztad a tapasztalataidat! Sajnálom hogy így végződött a történetetek.

Bejegyzés: Miért eszünk szart?

Csíkoscukkini · http:/csikoscukkini 2020.02.28. 19:18:00

@Zarta Amira: Kedves Amira, szívesen fogadom a meglátásait, hogy mi a helytelen a cikkben.

Bejegyzés: Miért eszünk szart?

Csíkoscukkini · http:/csikoscukkini 2020.02.28. 19:15:57

@György Petrohay: Kedves György, természetvédelmi mérnök, és agrármérnök végzettségem van.

Bejegyzés: Miért eszünk szart?

Zarta Amira 2020.02.27. 00:37:27

@György Petrohay:
Kedves Uram, ez rövid és lényegre törő :)
Magam is termelek.....fele sem helytálló a cikknek.

Bejegyzés: Miért eszünk szart?

György Petrohay 2020.02.26. 21:46:06

Kedves cikk író!
Megkérdezhetem, hogy mi a tanult szakmád?

Bejegyzés: Miért eszünk szart?

steery 2020.02.26. 11:58:09

@Csíkoscukkini: És akkor még nem is említettem olyan eseteket, mint amikor kimentünk betakarítani és azt láttuk, hogy az egész földünket lerabolták. Valakik előző éjjel ott jártak és felszedték, elvitték a termést. A mezőőr nem volt a helyzet magaslatán, a rendőrség nem jutott semmire. Buktunk mindent.
Vagy ott volt az az eset, mikor a szomszéd tyúkjai tömegesen rájártak a kertünkre és lerabolták az egészet. Nem győztük elkergetni őket. A végén már légpuskával kellett lelövöldöznünk az állatokat, mert semmi nem használt ellenük. A szomszéd ugyanis nem volt hajlandó megcsináltatni a kerítést.
Vagy amikor jött nyáron egy hirtelen tornádó, ami nem csak a tetőcserepeket vitte el, de széttépte az összes fóliasátrat az utcában és szó szerint elpusztította a termést, közvetlenül betakarítás előtt.
Vagy emlékszem mekkora problémát jelentettek a vakondok. Egy időben annyi volt belőlük a kertünkben, mintha a fél világból összegyűltek volna, hogy nálunk tartsák meg a nagy éves vakond kongresszust. Ezek ugye nem csak a rovarokat zabálják föl, de a gyökereket is szétrágják, tönkreteszik és igazából semmilyen módon nem lehet elüldözni őket. Akkor álltak odébb, mikor elunták magukat nálunk.
Vagy ott volt a tűzelhalás, ami elpusztította a gyümölcsfáinkat. Vagy amikor a szomszéd gyerekek mókából szétverték a takarmány tököket a kertünkben. Vagy amikor akkora krumplibogár invázió volt, hogy vizes vödörbe szedtük össze őket puszta kézzel, mert az hatékonyabb volt, mint a permetezés.
stb. stb. Szóval tényleg nem egy leányálom földművesnek lenni. És ezek csak az én tapasztalataim. Más gazdák ennél sokkal kacifántosabb élményeket is szereztek bőven...

Bejegyzés: Miért eszünk szart?

Csíkoscukkini · http:/csikoscukkini 2020.02.25. 19:30:47

@Thomaster63: Nagyon elcsépelt a túlnépesedésre hivatkozni folyton. Tudtommal Magyarországon alig 10 millió ember él. Miért nekünk kellene megoldani az egész világ élelmezését? Először inkább a saját házunk táján kellene körülnézni. A fejlett országokban az egyik legnagyobb egészségügyi probléma az elhízás, magyarán hogy túl sokat eszünk. Írtó sok élelmiszer megy a kukába amit nem tudnak eladni a boltokban, vagy esetleg selejtes a kinézete miatt ahogy azt itt más is írta kommentben. Akkor meg miről beszélünk? Felejtsük már el ezeket a népbutító dumákat és próbáljunk meg összefüggésekben gondolkozni.

Bejegyzés: Miért eszünk szart?

Csíkoscukkini · http:/csikoscukkini 2020.02.25. 19:24:31

@steery: Igen abszolút egyet értek veled. A gazdálkodás nagyon kemény meló, elhiszem hogy elfáradtatok. Az én szememben minden gazda egy hős aki tisztességesen és lelkiismeretesen termel. Nagyobb megbecsülést és támogatást érdemelnének.

Bejegyzés: Miért eszünk szart?

Csíkoscukkini · http:/csikoscukkini 2020.02.25. 19:21:21

@Haloperidol: A háztáji gazdálkodás nem egyenlő a középkori megoldásokkal, és nem is gondolom hogy ide kellene visszamennünk. Viszont egy bizonyos méret felett a mennyiség tényleg a minőség rovására megy. A lényeget te is megfogalmaztad, hogy megy a kukába a 20-25% úgy hogy közben 7 milliárd embert kell etetni, ami paradoxon. Ja és akkor a túlsúlyt és a túltápláltságot még nem is érintettem. Egyébként ez egy nagyon unalmas érv, hogy mennyi embert kell eltartani és ezért van tömeges ámde silány minőségű gyártás. Hajrá! Lehet akkor támogatni a tömegtermelést.

Bejegyzés: Miért eszünk szart?

Haloperidol 2020.02.25. 16:25:54

Ja, hát lehetne így élni, csakhogy akkor vissza kellene vinni az emberiséget kb 200 évvel ezelőtti állapotába és létszámára.
Akkoriban a mezőgazdasági dolgozók tették ki az emberiség >50%-át, most meg ez 10-15% között van, a fejlett társadalmakban 1-2%, aki a mezőgazdaságban dolgozik.
A termelékenységről nem is beszélve.
Szép idealizmus azt képzelni, hogy traktor helyett hatökrös ekével kellene szántani, kombájn helyett megint kaszával kellene aratni, csak színtiszta tehénszarral trágyázni, csakhogy ez nem egy reális opció, amikor 7 milliárd embert kell ellátni, akiknek az elég nagy része kidobja a boltban vásárolt kaja kb 20-25% át, mert nem elég esztétikus.

De ha eljön a zombiapokalipszis, akkor majd lehet, hogy valóra válik a vágyad, kedves posztoló.

Bejegyzés: Miért eszünk szart?
süti beállítások módosítása