Csíkos Cukkini Blog

Természetes életmód, kertészkedés, egészséges receptek, tanyasi élet

Közösségi kert

Csatlakozz hozzánk Facebookon!

myTaste.hu

Friss topikok

Ajánlott oldalak

Állandó oldalak

Hogyan gyógyultam ki az endometriózisból?

2019.07.19. 16:40 Csíkoscukkini

Teljesen rendhagyó téma, de valahol mégis kapcsolódik a környezetünkhöz, és manapság annyi embert érint, hogy úgy érzem, megér egy posztot.

Az endometriózis egy olyan betegség, ami nőknél fordul elő, a méh nyálkahártyája, valamiért nem kifelé ürül a menzesszel, hanem befelé a hasüregbe a petevezetőkön keresztül. A méhszövet aztán vándorútja végén letelepszik, és egy un. csokicisztát képez, és belekezd egy saját működésbe, mint egy külön álló kis méhszövet darabka. Saját ciklusa van, és iszonyú fájdalmakat él az át, akinél van ilyen. Nagyon nehéz beazonosítani, van, akinél nem is fáj, csak a baba nem jön össze. Általában 6-7 év telik el a pontos diagnózisig, és minden 10. nő érintett.endometriozis-meh.jpg

Nálam ez úgy derült ki, hogy volt egy durva felfázásom, aztán még egy és még egy és hiába múlt el, a fájdalom maradt, vagy valami diszkomfort érzés. Addig vizsgáltak, hogy mindig találtak valamit, amire fel lehetett írni egy új antibiotikumot, egy másik fajtát, mint az előző, mert biztos az volt a baj.

Egy idő után már annyira rosszul voltam, hogy ülni is alig bírtam, és a háziorvos beküldött a kórházba. Ott találkoztam egy nagyon rendes dokival, akivel mondjuk, a nézeteink eléggé különböznek, de legalább nem baszott le, amiért beteg vagyok. Mert addig kb. ezt kaptam mindenhol. Sokáig tartott rájönnöm, hogy ez az orvos frusztrációja, amiért nem tudja, mi bajom van, és úgy vezeti le, hogy ez az én hibám. Nyilván… mert úgy unatkozom, hogy inkább fájjon valamim…

Az utolsó próbálkozás a méhfüggelék gyulladás volt, újabb antibiotikum kúra, majd amikor ez sem segített jött a diagnózis, hogy ez endometriózis. „De ne essen kétségbe kedves, csinálunk egy kis műtétet, ahol a köldökénél vágunk egy kis nyílást, felfújjuk a hasüregét és szétnézünk egy kis endoszkóppal, hogy találunk-e cisztát. Ha igen akkor azt gyorsan kiszedjük. Utána egy doktorbácsi hormon injekció kúrával leállítja a ciklusát fél évre, és aztán semmi baja se lesz. A fogamzásgátlót tessék tovább szedni, és meg ne halljam, hogy még egyszer elment akupunktúrára vagy seggberúgom”

Bumm, arcon csapás egy órási farönkkel. Kb. ilyen érzés ezt végighallgatni. A hormoninjekciókúra hatásai: elhízás, szőrösödés, csökkent libidó, depresszió miegymás.

Arra az elhatározásra jutottam, hogy engem ugyan senki nem fog felvágni, hogy nézelődjön, meg telenyomni hormonnal, hogy aztán a végén valami dagadt csubakkaként végezzem.

Addigra anyukám már annyiszor mondta, hogy el kellene mennem homeopátiára egy barátnőjéhez, hogy belementem bár nem sok hittel. Akkor már ott tartottam, hogy otthon szemeztem az ópiát tartalmú fájdalomcsillapítómmal, mert semmi nem használt a fájdalomra. Még mindig hihetetlen számomra hogy 5 golyócska fél liter vízben enyhített az akkor már tényleg szűnni nem akaró fájdalmamon. Kiderült, hogy Anyu barátnőjének az apukája pedig akupunktúrás orvos, aki azt is meg tudta mondani rólam, amit még én sem tudtam magamról. Ők indítottak el a gyógyulás útján. A homeopátiás doktorbácsinál 4-5 órákat kellett várni, mert még Szarvasról is jártak hozzá betegek, és érkezési sorrend volt. Az első kezelésem után elsírtam magam, mert végre hosszú idő óta nem éreztem fájdalmat, legalább fél órán keresztül. Sose lehetek elég hálás nekik, mert nélkülük nem sikerült volna meggyógyulnom! 2,5 évig tartott kb. hogy meggyógyultam, és ezt óriási áldásnak érzem. Sajnos nem sokan mondhatják el magukról, hogy kigyógyultak ebből a betegségből.

Ez kiindulásnak jó volt, de messze volt az elégségestől. Egy ilyen makacs betegséget sarokba kell szorítani, hogy semmilyen menekülő útja ne legyen. Testi lelki oldalról kell vele foglalkozni.

Mindenképp kell valami diétát tartani, én makrobiotikus táplálkozás mellett tettem le a voksom. Ez elég "spártai" vegán étrend. No hús, tejtermék, tojás, cukor, krumpli. Gabona alapú, ez képezi az egész alapját, aztán jönnek hozzá a hüvelyesek, és a zöldségek, mindez egy elég szigorú arányban.makrobiotika_teli_etrend-1080x675.jpg

Számomra nagyon érdekes, hogy paleo étrendet is javasolnak erre a problémára. Ami közös mindkét étrendben, hogy nincs benne tejtermék. (A tejtermékekről fogok majd bővebben is írni, mert a glutén barátunkkal együtt megérnek ők is egy misét). Tejtermékeken kívül még a vörös húsokat és a szóját javallott kerülni. Én mondjuk tofut meg szójaszószt ettem, de itt is érdemes megjegyezni, hogy mindkettő erjesztett, igy már teljesen más minőség, mint a nyers szója. Mondjuk, szójatejet nem kellene inni.

Az endometriózis gyakorlatilag egy hormonális kibillenés okozta betegség, ahol az ösztrogén hormon elszabadul, és a progeszteron termelődés nagyon lecsökken. Ez a két fő női nemi hormon ugye. Én használtam progeszteron tartalmú krémet is, amit a hasamra kellett kenni.

kep1.jpgJavasolt még valamilyen női torna, ami segít helyre billenteni a hormonrendszert azáltal, hogy kifejezetten a női szerveket stimulálja. Ma már több féle is van, Aviva torna, Arwen torna, Női jóga, Kriston intimtorna. Én avivát csináltam, és Iyengar jógát az egyetemen. Manapság viszont nagy kedvencem lett női jóga. Nagyon elhanyagoljuk nőiségünket a rohanó dolgozó világban. A ciklusunk szinte csak problémát jelent számunkra, nem tudjuk megélni ennek az ősi erejét, hogy képesek vagyunk a saját testünkből egy másik életet létrehozni. Elnyomjuk a fogamzásgátlóval, hogy irányítani tudjuk.

Apropó. Tudjuk mit csinál a fogamzásgátló? A petesejt kilökődését gátolja meg. Tehát nincs peteérés. Most akkor miért is vagyunk meglepődve, hogy manapság hirtelen sok PCOS-es nő van? A PCOS vagyis policisztás petefészek szindróma. Szerintem nem egy olyan bonyolult egyenlet hogy azok a petesejtek, amik nem tudnak távozni a szervezetből, beragadnak és cisztát képeznek. Persze emiatt nyugodtan meg lehet kövezni amiért igy gondolom, de elhihetitek, hogy akkora a gyógyszerlobbi főleg a fogamzásgátló kapcsán hogy tűzzel, vassal védik. Én 2 évig szedtem. Úgy írta fel nekem az orvos az ösztrogén tartalmú gyógyszert, hogy el se gondolkozott rajta hogy nézzenek-e hormonszintet nálam. Nekem meg alapból magas az ösztrogén szintem, igy vagyok összerakva, most erre még rájött ez, és nekem mára már teljesen egyértelmű hogy ettől lettem beteg. Ettől is, mert nyilván összetett az ügy.

10 évvel azután, hogy nekem volt ezzel problémám, már kezdik rebesgetni, hogy LEHET, hogy összefüggésben áll a kettő egymással. LEHET! De nyilván keresztre feszítik, aki ezt kijelenti.

Ébredjünk, már fel könyörgöm… Egy ilyen agresszív szer negatív hatása nem pár hónapon belül érvényesül, hanem több év, 10 év után. Miért egy nő szervezetét terheljük ilyen anyagokkal, akinek aztán a saját testében kell összeraknia egy másik embert?

Ja és akkor a környezeti hatását még nem is említettem, hogy a hormonmolekulák a vizelettel aztán vissza kerülnek a vizeinkbe, mivel ezek annyira apró molekulák, hogy a szennyvíztisztító berendezések nem képesek kiszűrni.

Na de mielőtt vallási vitát csinálnék, belőle nézzük, mit tehetünk még. Ugye azt már hallottuk, hogy minden betegségnek van lelki háttere, ahonnan az egész indult? Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert nagyon fontos. Enélkül nincs gyógyulás. Én elvégeztem egy autogén tréning nevű technikát ahol azt vizualizálod, hogy a tested egészségesen működik. Már önmagának a relaxációnak is hihetetlen gyógyító ereje van. De bármi jó, ami a lelki oldallal foglalkozik, pszichológia, kineziológia, bármi.

Szóval összegezve, ha nem jön a baba, vagy nagyon fáj a hasad indokolatlanul, akkor érdemes elgondolkozni, hogy nem az endometriózis áll-e háttérben. Fel kell keresni egy specialistát, és kivizsgálni. Ha beigazolódik, miután rendesen kibőgtük magunkat, akkor keressünk valami olyan módszert mi holisztikus elveken alapul, azaz az egész testet vizsgálja, nem csak egy szervet (pl. homeopátia, akupunktúra, kínai gyógyászat) köszönjünk el a tejtermékektől a vörös húsoktól és a szójától, kezdjünk el valamilyen női tornát és bogozzuk ki mi áll a lelki hátterében. Ja és keressünk olyan dolgokat, amiket szívesen csinálunk és örömet okoz számunkra, mert ez gyógyít leginkább és a szeretteink, akik támogatnak minket.

 

És fontos hogy nem vagyok orvos, csak egy laikus, aki végigjárta ezt az utat, ezért kérlek, ne orvosi írásnak tekintsétek ezt az írást. Ez csak a személyes véleményem.

 

Képek forrása:
https://medicoverkorhaz.hu/egeszseg-a-z/endometriozis
http://virasana.hu/hu/hirek/kora-reggeli-nalini-noi-joga-oktoberben
https://sebestyenszilvia.hu/mi-jellemzi-az-egeszseges-teli-makrobiotikus-etrendet/

Szólj hozzá!

Címkék: gyógyulás homeopátia endometriózis akupunktúra makrobiotika

A bejegyzés trackback címe:

https://csikoscukkini.blog.hu/api/trackback/id/tr7814970736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása