Csíkos Cukkini Blog

Természetes életmód, kertészkedés, egészséges receptek, tanyasi élet

Közösségi kert

Csatlakozz hozzánk Facebookon!

myTaste.hu

Friss topikok

Ajánlott oldalak

Állandó oldalak

Beindulóban az élet Jakabszálláson

2014.02.19. 18:35 Csíkoscukkini

Felkeltem, és azt láttam hogy száz ágra süt kint a nap, és majdnem 10 fok van.

Egy ilyen napot kint kell tölteni a szabadban, ezért nekiálltam lekezelni a fákat. Ezt minden évben meg kell csinálni, mert az elhalt kéregdarabok alatt áttelelhetnek a kártevők, másrészt a büdös kecskék megrágták a törzseket és az ágakat.

Minden tavasszal lekenjük a fák törzsét agyag, homok, és trágya és biodinamikus preparátumok keverékével, és hernyófogó öveket ragasztunk fel a fák törzsére, még rügyfakadás előtt. Ezek kétoldalú ragadós szalagok, amibe nem csak a felfelé araszoló hernyók, hanem a hangyák is beleragadnak. Így a tetvek sem tudnak annyira elszaporodni, mert a hangyák nem férnek hozzájuk, és nem tudják ápolni őket, a katicák pedig serényen pusztítják a tetveket.

Első lépésben a törzseket óvatosan átdörzsöltemk drótkefével, és eltávolítjuk vele az elhalt kéregdarabokat és az előző évi hernyófogó öveket. A nagyobb sérülésekből egy éles kés segítségével eltávolítom a korhadt részeket, így könnyebben tud majd gyógyulni. A tiszta sebfelületeket pedig sebpasztával lekenem, ami különböző viaszokból és alkohol keverékéből áll. Ez fertőtleníti és lezárja a sebfelületet.

IMAG0589_Fotor_Collage_Fotor.jpg

Ha ez megszáradt, majd be lehet kenni a fák törzsét az agyagos törzsápolóval, és fel lehet ragasztani a hernyófogó öveket.

Átugrottunk a szomszédba tejért, amit Bambitól a jersey fajtájú tehéntől kapunk, akit sajnos nem tudtam lefényképezni, mert valahol lent legelt a patakparton, pedig nagyon szép! 4 liter tejet kaptunk, amit itthon felforralunk, és feldolgozunk. Szoktunk belőle túrót, joghurtot, tejfölt csinálni. A friss házi tehéntejből készült joghurt elmondhatatlanul finom. Egyébként a jersey tehénnek nagyon zsírdús a teje, így jó sok tejszín és tejföl lejön róla.

A másik tehénnek, nemrég született borja, magyar tarka és charolais keverék. Itt aztán minden van a malacoktól, a kacsákon át a nyulakig. A területet két tündéri kaukázusi juhász őrzi. Mi is sokat vacilláltunk rajta, hogy kaukázusi juhász vagy komondorunk legyen, de végülis a komondor mellett tettük le a voksunkat. Tavasszal szerzünk egy kiskutyát.

IMAG0583_Fotor_Collage_Fotor.jpg

Eddig is szerettünk volna egy nagy kutyát, de tegnap végső elhatározásra jutottunk, mert bejött a patak felől egy kóbor kutya és elkapott egy tyúkot. A legnagyobb és legszebb húshasznú tyúkot kapta el, amit Anyu már egyébként is le akart vágni. Az a szerencse, hogy még élve sikerült elkapni a tyúkot, így gyorsan levágta, és mindjárt megesszük a belőle készült levest, és töltött csirkecombot :)

Közbe kijöttek a kecskék, megrágták a fákat, a tyúkok szanaszét, a kóbor kutya vinné el a legszebb tyúkunkat, szóval kész káosz volt, de sikerült megoldani. Kicsit elkeseredtem miikor megszámoltuk a tyúkokat és 14 helyett csak 9-et számoltam össze. Végigjártuk a területet, ahol kapirgálni szoktak, hátha lent kószálnak, de nem találtunk semmit. Aztán ahogy jöttem mentem egyszer csak előszállingózott még két tyúk a semmiből, és az ajtóba várták hogy beengedjük őket a többihez, még kettő pedig kussba ült a tojóládába, szóval meglett mind szerencsére.

Délután elmentünk a Zuglói magbörzére, ahol sikerült egy csomó egzotikus magot beszereznem, mint a lila maracuja, vagy az ehető krizantém, vagy a zöld tomatillo. Másrészt nagyon jók voltak az előadások, összességében megérte elmenni!

Levezetésként még vasárnap délután segítettem a szomszédságban kertet ásni, és gyomlálni, aki a körömlakkomnak kevésbé, de a lelki békémnek annál jobbat tett :)

Hát így zajlott a hétvége nálunk, remélem nem kell sokat várni még egy ilyen szép napos időre!

1 komment

Címkék: fa ápolás

A bejegyzés trackback címe:

https://csikoscukkini.blog.hu/api/trackback/id/tr285822807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása