Csíkos Cukkini Blog

Természetes életmód, kertészkedés, egészséges receptek, tanyasi élet

Közösségi kert

Csatlakozz hozzánk Facebookon!

myTaste.hu

Friss topikok

Ajánlott oldalak

Állandó oldalak

Biodinamiukus gazdálkodás dióhéjban

2014.07.16. 22:29 Csíkoscukkini

Már sokszor elhangzott itt a blogban, hogy a biodinamikus gazdálkodást követjük itthon. Ez nem egy olyan elterjedt módszer, mint mondjuk a permakultúra, viszont nagyon nagyon jó!

Hétfőn tartottam egy előadást a témáról a Grund kertben, ami egy közösségi kert a belváros szívében. Azoknak, akik nem tudtak eljönni, vagy csak érdeklődnek a biodinamikus gazdálkodás iránt ajánlom a következő bejegyzést.

A módszer elvi alapjait Rudolf Steiner fektette le, aki egy szellemi látó volt, az ő nevéhez kapcsolódik az antropozófia, valamint a waldorf iskolák is. 1924-ben lengyel grófok keresték fel, hogy a cukorrépa sajnos nem hoz olyan jó termésátlagot, mint régebben.

9579036_orig.jpg

Jogos a kérdés, hogy miértis van nekünk erre szükségünk, hiszen már vannak frankó tápanyag utánpótló szereink, a lombtrágyától kezdve a baktérium trágyákig, és igazából már cukorrépát se nagyon kell termelnünk (…). Azért kedveseim, mert a biodinamikus gazdaságokban 5-7 év alatt beáll egy ökológiai egyensúly, ahol a növényeknek nagyon magas az ellenálló képessége, az ilyen gazdaságokból szétsugárzik ez a kedvező hatás, és ha majd a Föld belefullad a vegyszerekbe és műtrágyákba, akkor ezekből a pontokból, majd újraindulhat az élet.

Steiner megállapította, hogy a zöldségek, és a gyümölcsök 4 csoportba sorolhatók, termés, levél, virág, és gyökér zöldségekre. A növényekre, ahogy a Földön élő összes élőlényre hatással vannak a bolygókonstellációk, azaz a csillagállások. Bizonyos bolygóállások kedvezően hatnak a növények azonos természetű csoportjára, például azokra, amiknek a termését fogyasztjuk. Ilyen kedvező bolygóállás idején, segíteni kell, hogy a növény számára érvényesüljön ez a pozitívhatás, amit úgy tudunk elérni, ha olyan munkálatokat végzük, amivel nyitjuk a földet, pl. vetés, pikírozás, vagy kapálás. A tapasztalatok szerint helyes napon végzett kapálás, felér egy kiadós trágyázás kedvező hatásával. Csak hogy értsétek természöldség például a paradicsom, a cukkini, az uborka, vagy a gyümölcsök, levélzöldségek a saláta, virága brokkoli, karfiol, gyökér a hagyma, répa, tehát mindig, az, amelyik részét fogyasztjuk.

Vannak azonban olyan napok, amikor semmilyen zöldség számára nem kedvezőek a munkálatok, ezek a kihúzott napok, ilyenkor nem érdemes a kertben tevékenykedni.

A másik nagyon fontos pillér, a preparátumok, melyek különböző gyógynövényekből, és állati szervekből készülnek. Általában egy bizonyos szervet megtöltenek az adott gyógynövénnyel, amit fél évre elásnak a földbe. Például a humusz preparátum úgy készül, hogy szarvasmarha trágyát töltenek a marha szarvának tülkébe, amit elásnak a földbe fél évre. Mint említettem Steiner szellemi látó volt, azaz sokkal nagyobb rálátása volt a világ összefüggéseire, ezért számunkra logikátlannak tűnhetnek az ilyesféle boszorkánykodások, mégis zseniálisan összeállított rendszerről beszélünk.

Biodinamikus_preparatum.jpg

A preparátumoknak 3 fajtája van, humusz, szilícium, és trágyaoltó preparátumok. A humuszpreparátumot a megmunkált földre kell kijuttatni, tavasszal és ősszel, amikor már kitakarítottuk a kertet. A szilícium preparátumot az érés időszakában kell kijuttatni, szigorúan reggeli órákban, amikor várhatóan nem fog erősen tűzni a nap, ugyanis a preparátum felerősíti a napfény hatását, segít az érésben. A trágya oltó preparátumokból több is van, név szerint: cickafark, csalán, kamilla, pitypang, és macskagyökér preparátum. Ezekkel a friss, prizmába rakott (trapéz alakú hosszúkás hasáb) trágyát kell beoltani. A beoltott trágya kellemetlen szaga pár nap alatt megszűnik. A beoltott trágyával kezelt területen a preparátumok kedvező sugárzását terjesztjük ki.

A preparátumok egyébként úgy néznek ki, mint egy érett trágyagalacsin, amit egy hordónyi vízben kell feloldani, egy óra kevergetéssel. Ez nagyon fontos, ez maga a dinamizálás. hasonló a homeopátiás szerek készítési eljárásához.

Na ugorjuk egyet. Steiner munkássága után Maria Thun vette a kezébe az ügyet, és megalkotta a vetési naptárt, 70 év kísérletezéssel. A naptárban órára pontosan le van írva mikor melyik zöldséggel foglalkozzunk, mikor van kihúzott nap, vagy ültetési idő.

Demeter_Logo.png

A minősített biodinamikus gazdálkodások Demeter minősítéssel rendelkeznek, ami a biodinamikus ellenőrző szervezet, mint a bióban a Biokontroll Hungária, vagy az Ökogarancia. Az átállás 3 év, de a teljes gyógyulás 5-7 évet vesz igénybe, utána áll be a stabil rendszer.

 

A témában ajánlott irodalom:

  • Mezei Ottóné: Biodinamikus szemléletű kertész vagyok
  • Mezei Ottóné: Biodinamikus kertgazdálkodás
  • Rudolf Steiner írásai

Akit jobban érdekel a téma, azekben a könyvekben tud utánaolvasni, vagy javslom felvenni a kapcsolatot a Biodinamikus Közhasznú Egyesülettel.

Megjegyzéseim: Most gyorsan ledaráltam itt a lényeget, lehet így elsőre szokatlan, fura, boszorkányság. DE! Amikor először hallottam erről azt hittem, hogy a szüleim megőrültek… Egy hétig röhögtem rajtuk, aztán elvittek látogatóba a Budaháziékhoz, ahol akkora saláták nőnek, hogy alig bírom átfogni két kézzel. Hát ott már nem nevettem…. Később hozzájuk mentem szakmai gyakorlatra, rengeteget tanultam tőlük.

 

Bármi kérdésetek van ne habozzatok feltenni!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: biodinamikus gazdálkodás

A bejegyzés trackback címe:

https://csikoscukkini.blog.hu/api/trackback/id/tr646514965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása