Csíkos Cukkini Blog

Természetes életmód, kertészkedés, egészséges receptek, tanyasi élet

Közösségi kert

Csatlakozz hozzánk Facebookon!

myTaste.hu

Friss topikok

Ajánlott oldalak

Állandó oldalak

Magos kérdés, avagy mindent a vetőmagokról

2014.02.02. 11:59 Csíkoscukkini

Bizonyára már mindenki elkezdte tervezgetni a kis kertjét, ki kicsiben, ki nagyban. A veteményeskerthez azonban vetőmagra is szükség van. Kérdés hogy honnan szerezzük be? Milyen legyen, bio, nem bio?

Szeretnék pár dolgot tisztázni első körben a magokkal kapcsolatban. Úgy vettem észre hogy sokan nem tudják mi a különbség a hibrid mag és a GMO között. Mindenki úgy fél a GMO-tól mint az ördögtől, holott azt se tudja mi az, csak hogy rossz és halál mindenkire, aki csak szóba hozza.

Mindenekelőtt szeretném tisztázni, hogy én is ellene vagyok, de tudjuk, hogy miről beszélünk.

Na lássuk akkor mi is ez a GMO. A rövidítés azt jelenti, hogy genetically modified organism, azaz genetikailag módosított organizmus. Ez úgy zajlik, hogy egy növény ganatikai állományát mesterségesen módosítják, pl. beépítenek egy rezisztens gént, ami által ellenállóvá válik, mondjuk egy vírussal szemben. Ez nem feltétlenül rossz, olyan szinten, hogy ezeket a növényeket például kevesebbet kell permetezni, mert ellenállóbbak. A baj ott van, hogy senki nem tudja, hogy hosszútávon milyen hatással van az emberi szervezetre az ilyen növények elfogyasztása, vagy az ökológiai egyensúlyra. Kémiailag ugyanolyan szénhidrátok, és fehérjék építik fel, amiket ugyanolyan cukrok, és aminosavak építenek fel, mint a nem GMO növényeket, amiket a szervezetünk ugyanúgy bont le. De mi van ha mégse? És itt van a probléma, hogy erre a kérdésre senki nem tud válaszolni, és jobb nem kísérletezni vele, véleményem szerint is. Magyarországon nem engedélyezett a GMO vetőmag használata, úgyhogy ilyennel nem fogunk találkozni a boltban.

Másik örök kérdés: a hibrid vetőmag. Rengeteg negatívumot lehet visszahallani róla. A hibrid azt jelenti, hogy szigorúan kialakított vonalakat hoznak létre, melyek kereszteződéséből egy olyan utód, vagyis hibrid jön létre ami a szülői vonalnál jobb termésátlagot, vagy minőséget produkál. Számtalan hibrid fajta létezik, egy és többvonalas, módosított stb. Az F1 amit esetleg a kis színes zacskók hátoldalán lehet látni, azt jelenti, hogy első nemzedék, tehát az első utód generáció. A hibrid magok nem feltétlenül lesznek terméketlenek, de a következő évben nem hozzák, majd azt a terméshozamot, és minőséget, mint az eredeti F1 nemzedék. Mi pl. ültettünk hibrid napraforgót, aminek a magját visszavetettük, és kikelt magot is hozott, viszont 3 méteresre nőtt, és egy nagy tányérja helyett volt 5 kisebb. Érdemes számolni vele, hogy a hibrid magok nem feltétlenül alkalmasak magfogásra.

Tájfajta: Úgy érzem ezt a kifejezést is tisztába kell tenni. Vegyünk egy tanyát, mondjuk Isaszeg és Dány között, és nevezzük Jakabszállásnak. Van egy fajta paradicsomom, aminek, mindig a legszebb tövének, a legszebb bogyójának teszem el a magjait, és ezt csinálom éveken keresztül. Mondjuk 10 év múlva már teljesen eltérő alakú, ízű, színű, paradicsomot fogok kapni. Miért? Mert habár nem tudatosan, de mesterséges szelekciót hajtottam végre a paradicsomon, mert mindig az adott környezethez és tájhoz legjobban alkalmazkodni tudó tövet szaporítottam tovább. Így lesznek a tájfajták. Érdemes megjegyezni, hogy azért mert most a tájfajta nagyon divatos, nem biztos hogy jó eredményt hoz nálunk, csak ha azon a területen, vagy megegyező adottságú területen alakult ki. Tehát érdemes a területre jellemző tájfajtát választani.

Bio vetőmag: Magyarországon nem állítanak elő ilyet, úgy tudom, legalábbis olyat, aminek hivatalos minősítése van nem. Lehet kapni persze, de általában német származású. A bio vetőmagokat hasonlóan szigorú szabályrendszerrel termesztik, mint a bio zöldségeket és gyümölcsöket. Annak, aki nem minősített bio zöldséget akar előállítani, nem feltétlenül kell bio vetőmagot vásárolnia, bár érdemes megjegyezni, hogy az organikus vetőmagok ellenállóbbak, mint konvencionális társaik. Hiába ellenállóak, attól még nyugodtan elviheti őket egy vírus. Láttam én már olyat, hogy mindent úgy csináltunk, ahogy azt illik, és mégis egy fél asztalnyi karalábé palánta ment a kukába, mert valami kórság megtámadta. Ez ilyen, aki kertészkedésre adja a fejét számolnia kell az ilyen balesetekkel is.

Attól, hogy nem bio vetőmagot vásárolunk, vagy vetünk el, attól még gondozhatjuk vegyszerek nélkül.

Most lássuk mi miből élünk. Van egy vetőmagos dobozunk, ahol virág, gyökér, levél, és termés szerint vannak csoportosítva a vetőmagok.

IMAG0571_Fotor_Collage.jpg

Mi azokat a magokat szoktuk használni, amit bárhol (barkácsboltok kert részlege, gazdaboltok, nagy bevásárló központok kert részlege) lehet kapni. Magot paradicsomból, paprikából, borsóból, babból, kukoricából, hagymából, rukkolából, salátából, retekből és fűszernövényekből szoktunk fogni. Kabakosokból (tök, cukkini, uborka) nem érdemes, mert ezek hajlamosak összeporozni egymást és cukkuborkák, meg hasonlók lesznek belőle következő évben. (Nem vicces)

IMAG0568_Fotor.jpg

Magfogásról  ezen a linken találtok útmutatót:

http://www.nodik.hu/nodik/?page_id=196

Ebben az évben Belgiumban vettünk demeter minősítésű biodinamikus vetőmagokat, de egyébként nem törekszünk rá, hogy bio vetőmagunk legyen.

IMAG0570.jpg

Arra viszont oda szoktunk figyelni, hogy a vetőmag amit elvetünk ne legyen csávázott, mert arra nincs szükségünk. Csávázáskor a magokat olyan vegyszeres anyaggal vonják be, ami védi a magot a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben.

És végezetül itt van pár link, ahonnan be lehet szerezni vetőmagokat:

bio vetőmagok: http://www.biokiskert.hu/yis/index.php?categ=1&subcateg_id=-1

http://www.okoflora.hu/

különleges vetőmagok: https://www.facebook.com/valeyrac.ex?fref=ts

tájfajták a tápiószelei génbankból: http://www.nodik.hu/nodik/?page_id=711 Tőlük csak az rendeljen, aki hajlandó dokumentálni, a termesztést, ellenkező esetben kizárják, és nem lehet többet rendelni.

Tájfajták civil kezdeményezőktől: http://www.maghaz.hu/

Aki nagyon szorgalmas ellátogathat magbörzékre is: http://www.maghaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=27:tavaszi-magborze-2014&catid=13:hir&Itemid=106

Szólj hozzá!

Címkék: hibrid vetőmag GMO tájfajta

A bejegyzés trackback címe:

https://csikoscukkini.blog.hu/api/trackback/id/tr315793862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása