Csíkos Cukkini Blog

Természetes életmód, kertészkedés, egészséges receptek, tanyasi élet

Közösségi kert

Csatlakozz hozzánk Facebookon!

myTaste.hu

Friss topikok

Ajánlott oldalak

Állandó oldalak

Kornspitz ihletésű magos kifli

2014.01.09. 11:37 Csíkoscukkini

Tudom, hogy nem szeretitek, ha nincs pontos recept valamihez. Higgyétek el SOKKAL kényelmesebb, úgy sütni, hogy nem kell folyton odarohangálni a géphez vagy a papírhoz, hogy mi a következő hozzávaló. Alapvetően a kenyérfélékhez négy dolog kell: liszt, víz, élesztő és só. Ha ezeket nem felejtjük ki, már nagy baj nem történhet. Négy hozzávalót meg igazán meg lehet jegyezni.

Nagyon szeretem a magos kiflit, de nem sűrűn járok olyan helyen ahol lehet kapni igazán jót, ezért úgy döntöttem inkább sütök itthon. Eleinte egy netes recept alapján csináltam, de aztán rájöttem, hogy teljesen felesleges recepthez kötnöm magam.

Ezt a kiflit úgy is hívhatnám, hogy mindent bele kifli, ugyanis kb. mindenből tettem bele, amit a kamrában találtam.

Ugyanúgy kezdem, ahogy a kenyeret. Kovászt készítek előző este (lásd a házi kenyér recept) fél zacskó szárított élesztőből. Másnap reggel összeszedtem 4 féle lisztet: fehér tönkönyt, frissen őrölt teljes kiőrlésűt, zablisztet, és teljes kiőrlésű rozslisztet. Ezekből összesen kb. fél kilót szórtam egy tálba. Került bele lenmag, szezámmag, tökmag, és zabpehely, fűszerek közül pedig 3 tk. só, egy mokkáskanál koriander, és őrölt kömény. Ezektől a fűszerektől olyan… teljes kiőrlésű illata lesz :D Hozzátettem a kovászt, ami szépen beindult akkorra, és folyamatosan adagolva hozzá a langyos vizet, szép kis tésztát gyúrtam belőle. A tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy, azaz ne kezdjen elfolyni ha lerakom a konyhapultra. Ezután hagyjuk, hogy a tészta keljen legalább két órát.

IMAG0500_Fotor_Collage_Fotor.jpg

Szépen meg fog kelni. Ezután 8 darabra osztottam. Így körülbelül 100-120 grammos egy kifli, ami kicsit sok. Tehát lehet több darabba is osztani, ez is egyéni választás kérdése.

Már nincs más hátra, mint megformázni a kifliket. Egyenként átgyúrjuk a darabokat, kinyújtjuk őket, és feltekerjük jó szorosan. Erre azért van szükség, mert megsülve így lesz a belsejének olyan kifli állaga. Ha megformáztuk a kifliket, egy ecset segítségével kenjük meg vízzel, és forgassuk bele magkeverékbe.

IMAG0506_Fotor.jpg

Ezután tegyük a kifliket sütőpapírralletakart tepsire. Be is vághatjuk, de nem muszáj. Letakarjuk és 30-40 percig még hagyjuk kelni.

200 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsül. A családom melegen szokta enni vajjal, de reggelire nagyon jó!

Próbáljátok ki!

IMAG0509_Fotor.jpg

3 komment

Címkék: kifli sütés

A bejegyzés trackback címe:

https://csikoscukkini.blog.hu/api/trackback/id/tr655748579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása