Csíkos Cukkini Blog

Természetes életmód, kertészkedés, egészséges receptek, tanyasi élet

Közösségi kert

Csatlakozz hozzánk Facebookon!

myTaste.hu

Friss topikok

Ajánlott oldalak

Állandó oldalak

„Dezsőnek meg kell halnia"

2014.01.03. 19:06 Csíkoscukkini

„Dezsőnek meg kell halnia”

mondta Pelikán József gátőr  a Tanú c. filmben.

Kezdetektől fogva tudtuk, hogy nálunk is lehangzik majd e gyászos mondat. Annyi módosítással, hogy Miloskának meg kell halnia. Ennek az a magyarázata, hogy  Dezsőt (többen még ma is így ismerik első nevelt malacunkat) a román kőműves átkeresztelte Milosevicsre, a tyúkok iránt mutatott agresszív viselkedése miatt. Mivel azért mégis csak egy kedves jószág volt, ezért Miloska lett a beceneve. December 15 volt a nagy nap, és bár nem szaporítom vele a szót, de elég nehezen sikerült egy böllért találni, aki nagy szakértelemmel segítette át szegényt a túlvilágra. Városi népekként nem sokat tudtunk a disznóvágásról, de jöttek barátok (szintén városiak) akik szívvel lélekkel segítettek. Így aztán, ha nem is zökkenőktől mentesen, de végül is Miloska átszellemülten lóg a garázsban, a rúdon; kolbász,szalámi, kenőmájas és disznósajt formájában.  A szalonna és a sonka só-bundáját már fűszeres páclére cserélte, a finom májas és véres hurka a tepsibe, mélyhűtőbe került. barátaink számára kóstolónak is került sok finomság. Régi hagyomány szerint ahány helyre adtak kóstolót, annyi helyről kaptak is vissza, így igen hosszú ideig friss disznóságokkal volt ellátva a család.

milos2_Fotor_Collage_Fotor.jpg

Milyen hagyománya volt régen a disznó ölésnek?

„Szeptember elsejéről az iskolakezdés jut eszünkbe, noha ez a nap régen más szempontból is rendkívül fontos volt, ilyenkor kezdték el hizlalni a disznót a vágásra. Novemberben pedig, Disznóölő Szent Andráskor végre megkezdődött a parasztháztartások fénypontjának számító időszak: a disznóvágás ideje. Az adventi böjt előtt, de már a téli hideg beállta után került tehát sor a jeles eseményre, hiszen ilyenkor még lehetett húst enni és az időjárásnak köszönhetően attól sem kellett tartani, hogy az – hűtő hiányában – megromlik.

Bár a sok vér és belsőség láttán nem feltétlenül gondolnánk, a disznóölés mégis komoly, rituális esemény volt. Mint ilyenhez, előírások, tilalmak köthetők. Régen úgy tartották például, hogy tilos újholdkor disznót ölni, mert akkor férges lesz a hús. Másutt kedden, pénteken és vasárnap sem volt szabad, különben megromlik. A hiedelem szerint a disznó felvágásakor kacagni kell, így vastag lesz a szalonna. Ha több zsírt akartak, olyankor kellett vágni, amikor a Göncölszekér és a Kaszáscsillag közel van egymáshoz, ha porhanyós húst, megkergették az állatot. A levágott disznó némely részét (így a Tamás napján vágott disznónak a háját) gyógyításhoz használták. Emellett fontos közösségi élmény is a disznóölés. Mindenkinek megvolt a maga feladata, amit pontos rend szerint hajtott végre, az erre az eseményre összehívott nagyobb társaság pedig a nap végén fáradtan, de jókedvűen és megelégedettséggel ült asztalhoz a tor elfogyasztásához. A tor szintén több egyszerű falatozásnál, a halálesetet követő étkezés az áldozati lakomák maradványa, melynek célja eredetileg a halott haragjának elkerülése, jóindulatának elnyerése volt.

diszn.jpg

A disznótoron a levágott állat húsából készített ételeket ették. Általában ez húsleves, húsos káposzta és a frissen kisült zsírban sütött fánk volt, de minél gazdagabb volt a háztartás, ez annál több elemmel bővülhetett. „ 

(Forrás: http://korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2013/11/19/regi-uj-kolbaszok    

  kép: http://gyulaanno.hu/)

ha érdekel valakit, szívesen felteszem kipróbált receptjeinket!

3 komment

Címkék: disznóvágás

A bejegyzés trackback címe:

https://csikoscukkini.blog.hu/api/trackback/id/tr425727788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2014.01.04. 14:15:56

A poszt kicsit mesterkélt, és úgy tesz mintha ez a mai, mindennel dúsított, előrecsomagolt húsféleség olyan guszta lenne. Nem az.
Személyes élményem, és közreműködésem a disznóvágás. Mi még szalmával pörzsöltünk /istenien jó volt a megpörzsölt fül, és farok/. Bizony, megvolt mindenkinek a reszortja. Nekem jutott a vér felfogása, és bél szétszedése, mosása. A vacsora frissen sült kolbász, és hús. Másnapi ebéd volt az orja leves reszelt tésztával, és töltött káposzta, és mindenféle töltelék. Akkor ízlett minden a legjobban. Süteménynek ott volt a kalács. Babonáról nem is hallottam.

Csíkoscukkini · http:/csikoscukkini 2014.01.04. 14:59:54

@micsoda?: Igazából a poszt az első disznóvágásunkról szól, arról, hogy mekkora élmény volt gondoskodni a saját malacunkról, hogy hogyan sikerült levágnunk, és feldolgozni, hogy mennyivel jobb az íze és a minősége is az otthon felnevelt állatból készült élelmiszereknek, és magának a húsnak is. A menü nálunk is szinte ugyanez volt. Sült oldalas, hurka kolbász, orjaleves, toroskáposzta. Jól esett a nagy munka után összeülni az asztalhoz és megkóstolni, azt amiért dolgoztunk. A bejegyzés második része, pedig a régi hagyományokról szól, amiket szerintem ma már kevesen ismernek, de érdekesnek találhatnak.
Próbáltam megkeresni, hogy hol van utalás arra hogy az előre csomagolt mai húsáru jobb, de én nem találtam meg...

micsoda? 2014.01.04. 16:13:29

Valamit kifelejtettem. A hurkatáncolást. Este mikor vacsoráztunk, a közeli ismerősök beöltöztek, és bekopogtak. Majd amikor beengedtük őket, vidám tréfás versikéket adtak elő a disznóvágásról. Közben találgattuk, hogy kik is lehetnek ők. A végén amikor levették az álarcok, volt min csodálkozni. Aztán ők is odaültek a vacsorához. Hozzá tartozott a nap végéhez, hogy ahol tároltuk a hurkákat, be kellett zárni, mert ezek a vidám emberek sokszor megtréfálták a háziakat. Loptak a finomságokból, persze csak mértékletesen. Ma is vágunk megint, de ez már a csak a munkáról szól.
süti beállítások módosítása